Пятница, 29 мая 2020 г.
  • EUR: 19.4
  • USD: 17.63
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 19/17 ° Завтра: 14/12 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Platon: Pentru aducerea mea în Moldova au fost plătite 3 milioane de dolari

15:44 2018-10-04

Класс!Extrădarea omului de afaceri Veceslav Platon (n.r. cetățean al Ucrainei la acel moment) din Ucraina în Moldova a avut loc grație unei înțelegeri personale dintre oligahul Vladimir Plahotniuc și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Iar pentru asta, liderul ucrainean a primit 3 milioane de dolari. Declarațiile au fost făcute de Veaceslav Platon în cadrul unui interviu pentru RISE Moldova.

În cadrul interviului, care a avut loc prin intermediul avocaților omului de afaceri, Platon a declarat că fost arestat la Kiev pe data de 25 iulie, la cererea autorităților Republicii Moldova. Asta s-a întâmplat la doar 40 de minute după ce parvenise cererea din Moldova. 

”Reținerea a fost făcută de către subdiviziunea cu destinație specială „Alfa” a SBU (Serviciul Ucrainean de Securitate – n.r.). Erau cel puțin 20 de persoane. În dimineața acelei zile, Viorel Morari, [șeful Procuraturii Anticorupție din Moldova], anunțase că eu sunt dat în urmărire. Eram absolut liniștit, deoarece de 23 de ani eram cetățean al Ucrainei, iar în anul 2002 îmi schimbasem numele de familie după cel al soției. Constituția Ucrainei interzice extrădarea propriilor cetățeni. Iar în momentul în care le-am prezentat celor de la SBU pașaportul, aceștia au înălbit. S-a creat panică. I-au raportat lui [Petro] Poroșenko, [președintele Ucrainei]. Însă acesta a dat ordin să fie întreprinse toate măsurile ca să fiu predat amicului său Plahotniuc. Cei de la SBU au mers la oficiul unde acum 14 ani primisem pașaportul și au furat din dosar formularul nr. 1. Anume acest lucru le-a permis ulterior să anunțe că pașaportul este fals. O tâmpenie, evident, însă acest aspect nu a preocupat pe nimeni. Dar chiar și dacă nu-l luăm în considerare, atunci Procuratura Generală a Ucrainei însăși a încălcat toate normele posibile și a emis mandatul de extrădare falsificând cu dată anterioară refuzul meu de contestare a deciziei [de extrădare a Serviciului de Migrație al Ucrainei]. Astfel am fost dus la aeroport, unde mă aștepta deja o cursă charter”, a declarat Platon.

Platon a menționat că astfel de fărădelegi în Ucraina nu au fost până la venirea la putere a lui Poroșenko.

”Mă aflam în celulă. De la mine tocmai ieșise avocatul [Ilia] Novikov, cel care a apărat-o și pe Nadejda Savcenko (pilot militar, erou al Ucrainei, s-a aflat o perioadă în închisoare în Rusia – n.r.). Mi s-a cerut să ies și mi-au pus cătușele. Apoi m-au dus într-o cameră cu patru martori cărora li s-a cerut să mă țină minte. Aceștia au semnat o hârtie conform căreia cică încă cu 10 zile în urmă am refuzat să semnez și, respectiv, să contest în instanță documentele Serviciului de Migrație al Ucrainei. Au intrat apoi procurorii, mi-au adus la cunoștință decizia de extrădare a Procuraturii Generale a Ucrainei și imediat m-au prevenit că am 10 zile la dispoziție pentru a o contesta. Chestiunea constă în faptul că, conform legii, decizia Procuraturii Generale a Ucrainei intră în vigoare doar după ce aceasta este contestată în două instanțe de judecată. Procurorii au ieșit, au intrat câteva persoane cu cagule, mi-au pus un sac pe cap, m-au scos în curte, m-au urcat într-un microbuz și m-au dus la aeroport”, a menționat omul de afaceri.

Potrivit lui Veaceslav Platon chiar și procurorii au rămas șocați de acțiunile autorităților și a serviciilor speciale, deoarece decizia privind extrădarea cetățeanului Ucrainei în Moldova nu a fost contestată în instanțele de judecată.

”Avionul cu care am fost adus în Moldova era unul de marca Gulfstream. Acesta aparține unei companii în spatele căruia se află Poroșenko. Relațiile dintre Plahotniuc și Poroșenko sunt demne de remarcat – în fața avionului în care mă aflam eu zbura alt avion, care de asemenea îi aparținea lui Poroșenko. Imediat după ce în primul avion fusese încărcați banii plătiți pentru extrădarea mea, a aterizat și cel de-al doilea avion. Din informațiile pe care le dețin, pentru aducerea mea în Moldova au fost plătite 3 milioane de dolari”, a menționat Platon.

Totodată, Veceaslav Platon se arată convins că odată cu schimbarea puterii în Ucraina în 2019, vor fi contestate și anulate toate deciziile în dosarul lui.