Воскресенье, 31 мая 2020 г.
  • EUR: 19.4
  • USD: 17.63
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 10/8 ° Завтра: 19/17 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Centrul Internațional de Monitorizare a Avocaților se pronunță în susținerea Anei Ursachi

11:11 2018-06-15

Класс!Organizația a solicitat încetarea imediată a acțiunilor de persecutare a avocatului și apărătorului pentru drepturile omului.

”Centrul Internațional de Monitorizare a Avocaților își exprima profunda îngrijorare în legătură cu situația creată în jurul avocatului și apărătorului pentru drepturile omului, Ana Ursachi”, scriu avocații.

Autorii adresării susțin că Ana Ursachi este bine cunonscută pentru participarea în dosare de rezonanță. În special, Ana Ursachi a apărat drepturile mai multor oponenți ai oligarhului Vladimir Plahotniuc. Drept răspuns la activitatea ei, mass-media pro-guvernare a inițait o campanie de discreditare a avocatului. Ulterior, instața de judecată a emis mandat de arest pe numele Anei Ursachi.

”Autoritățile moldovenești trebuie să întreprindă toate măsurile necesare, pentru asigurarea libertății exercitării activității de avocat fără discriminare”, susțin avocații.

În final, Centrul Internațional  de Monitorizare a Avocaților a îndemnat autorițile Moldovei să-i asigure apărătorului pentru drepturile omului, posibilitatea de ași continua activitatea de avocat și să înceteze orice încercare de intimidare sau persecutare a Anei Ursachi.

Amintim că în octombrie curent, avocatul Ana Ursachi, cunoscută pentru poziția sa critică față de regimul oligarhic al lui Plahotniuc, a devenit ținta unei campanii de denigrare în media controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Potrivit holdingului media, controlat de oligarh, Ana Ursachi, acum 19 ani ”omora oameni pentru a intra în posesia apartamentelor acestora”. Mai mult, potrivit presei lui Plahotniuc, Ursachi povestea în detalii și cu lux de amănunte despre crimele comise vecinilor. Imediat, după difuzarea materialelor pe posturile TV, care aparțin prim-vicepreședintelui PDM, procurorii Viorel Morari și Nicolae Chitoroagă (cunoscuți pentru afilierea sa oligarhului Vladimir Plahotniuc) au decis să redeschidă urmărirea penală contra avocatului Ana Ursachi ca în baza ”noilor circumstanțe”.

Potrivit procurorilor, citați de presa lui Plahotniuc, a fost redeschis un dosar penal, clasat în anul 2001, în care fostul soț al Anei Ursachi era acuzat de omor, iar avocatul era vizat în calitate de complice al infracțiunii.

Avocatul Ana Ursachi a anunțat că dosarul penal pe numele ei a fost intentat la indicația procurorului general interimar, Eduard Harunjen, cunoscut pentru afilierea sa oligarhului Plahotniuc. Iar urmărirea penală și întreaga campanie de persecutare a sa este ”o comandă politică a lui Vladimir Plahotniuc, care se răzbună”.

Avocatul Ana Ursachi, cunoscută pentru poziția sa critică față de regimul oligarhic al lui Plahotniuc, este apărător în mai multe dosare penale, intentate la comandă contra oponenților politici ai lui Plahotniuc, printre care dosarul protestatarilor ”grupului Petrenco”, dosarul protestatarilor Platformei ”Demnitate și Adevăr”, dosarele intentate contra politicienilor Renato Usatîi, Alexandr Petkov și alții.