Понедельник, 10 августа 2020 г.
  • EUR: 19.62
  • USD: 16.6
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 22/20 ° Завтра: 27/25 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Guvernul a vândut întreprinderea de certificarea produselor petroliere

17:10 2018-06-07

Класс!Controlul calităţii produselor petroliere şi respectării documentelor normative referitoare la acestea va fi efectuat de Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, prevede o hotărâre de Guvern aprobată în regim de urgenţă în ședința din 5 iunie.

 

Adoptarea acestul document vine doar la o lună de zile după ce tot Guvernul a vândut Întreprinderea de stat Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare (CTSIC), care se ocupa și se mai ocupă de controlul calităţii produselor petroliere și certificarea acestora, transmite mold-street.com.

 

Decizia adoptată este prezentată de Guvern ca pe un pas de conformare cu directivele europene şi o recunoaştere indirectă a faptului că în prezent calitatea produselor petroliere nu ar fi adecvată.

 

«Produsele petroliere importate şi comercializate trebuie să corespundă prevederilor actelor legislative şi normative şi tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Controlul calităţii produselor petroliere şi respectării documentelor normative referitoare la acestea îl efectuează Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

 

Ministerul Economiei și Infrastructurii, în calitate de organ central de specialitate al administrației publice elaborează politici publice și acte normative privind procesul de monitorizare a calității produselor petroliere.

 

Monitorizarea calității produselor petroliere se realizează prin intermediul organismelor de inspecție acreditate și recunoscute în cadrul unui sistem de monitorizare aprobat de Guvern», scrie în proiectul de modificare a Legii produselor petroliere, adoptat de Executiv.

 

Potrivit Guvernului etapele controlului vor cuprinde prelevarea probelor de benzină și motorină, aflate în teritoriul vamal și la stațiile peco, efectuarea încercărilor în baza standardelor europene, cu eliberarea raportului de inspecție.

 

«Astfel, procedurile de determinare a calității benzinei și motorinei vor fi aliniate la standardele europene, iar raportul anual privind calitatea produselor petroliere comercializate în Republica Moldova va fi prezentat consumatorilor.

În prezent, în Republica Moldova se aplică procedura de certificare a produselor petroliere în baza standardelor SM și GOST, diferite de cele stabilite în UE», se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

 

Totodată Executivul a reacţionat şi la acuzaţiile de amestec în stabilirea preţurilor la produsele petroliere în activitatea unor instituţii publice autonome, precum este Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

 

«Guvernul nu are atribuții la formarea prețurilor la carburanți. Aceasta este prerogativa ANRE. Săptămâna trecută premierul a cerut Agenției precizări privind majorarea prețurilor la carburanți și examinarea posibilității de suspendare a deciziei de majorare, menționând importanța unei analize temeinice, care să conțină argumente clare, comunicate public și transparent», se arată într-un comunicat.

 

Totodată prim-ministrul a cerut Ministerului Economiei și Infrastructurii să facă o analiză a cadrului legal și, dacă este necesară modificarea acestuia, să intervină. Filip a cerut autorităților competente mai multă transparență și claritate în acest sens, astfel încât să nu existe marjă de interpretare, iar fiecare cetățean să aibă acces la metodologia de calcul.

 

E vorba de ANRE care ar urma să aibă o comunicare cât mai deschisă și clară la acest subiect, atât cu grupul de protestatari, cât și cu populația, și să prezinte argumente clare care stau la baza formării noilor prețuri.