Понедельник, 25 мая 2020 г.
  • EUR: 19.29
  • USD: 17.69
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 12/10 ° Завтра: 15/13 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Ministerul de Externe al RM planifică să deschidă patru ambasade noi peste hotare

11:26 2018-05-29

Класс!Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene propune deschiderea a patru ambasade noi ale Republicii Moldova peste hotare: în India, Argentina, Ghana și Irlanda.

 

Potrivit proiectelor de decizii înaintate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, aceste noi ambasade au scopul de a amplifica relaţiile internaţionale bilaterale şi multilaterale cu statele lumii, notează mold-street.com.

Astfel deschiderea unei reprezentanţe diplomatice permanente a Republicii Moldova la New Delhi, în India, care este a doua ţară după populaţie şi una dintre cele mai mari puteri economice din lume "va crea condiţii pentru asigurarea prezenței diplomatice mai extinse a ţării noastre în regiunea Asiei de Sud şi Sud-Est, fapt care ar permite valorificarea mai promptă și deplină a potențialului existent în această zonă geografică, din punct de vedere economic şi investiţional".

 

Totodată Ministerul susţine că Republica India constituie o piață enormă și o oportunitate excepțională de cooperare economică pentru orice stat, inclusiv pentru Republica Moldova.

 

Deschiderea unei Ambasade a Republicii Moldova în Republica Ghana este argumentată prin necesitatea de a crea "condiţii propice pentru asigurarea prezenței diplomatice a ţării noastre pe continentul african, în special în partea sub-sahariană, fapt care ar permite dezvoltarea relaţiilor (relativ sumare în prezent) cu un şir de state din zona geografică respectivă, precum şi identificarea unor noi oportunităţi de cooperare şi valorificare a potențialului existent în diverse domenii".

 

Totodată această reprezentanţă ar urma să ofere posibilități de cooperare şi cu alte state din regiune, cum ar fi Nigeria, Benin, Coasta de Fildeş, Burkina Faso, Togo ş.a.

 

Cât despre deschiderea unei Ambasade a Republicii Moldova la Buenos Aires, în Argentina, apoi aceasta va fi prima pe acest continent şi este dictată de necesitatea asigurării unei prezenţe diplomatice a Republicii Moldova în America de Sud.

 

Totodată ministerul îşi justifică propunerea de a deschide ambasadă la Buenos Aires şi nu în Brazilia (care este cea mai mare ţară şi putere economică din regiune) prin faptul că Argentina este "un stat mai sigur în comparaţie cu Brazilia".

 

"Deschiderea unei ambasade a Republicii Moldova în Irlanda este un imperativ, motivat atât de prezenţa în această ţară a unui număr mare a cetăţenilor Republicii Moldova, cât şi de existenţa unui potenţial vast al cooperării bilaterale în domeniile politic, economic, turistic", susţine Ministerul Afacerilor Externe în nota de argumentare.

 

Potrivit notei, subiectul înfiinţării unei misiuni diplomatice a Republicii Moldova cu sediul la Dublin a fost abordat în cadrul mai multor întrevederi bilaterale, inclusiv la nivel înalt, "fiind subliniat, că o astfel de acţiune ar avea un impact benefic asupra dezvoltării relaţiilor bilaterale în diferite domenii şi pentru oferirea unui sprijin mai consistent pentru Republica Moldova din partea Irlandei pe diverse dimensiuni".

 

"Irlanda este unica ţară cu diasporă numeroasă din Republica Moldova, în care nu există o reprezentanţă diplomatică a ţării noastre. Se atestă şi solicitări persistente din partea cetăţenilor moldoveni aflaţi în statul respectiv, în legătură cu dificultăţile de călătorie în Marea Britanie pentru servicii consulare (în particular în contextul Brexit)", susţine Ministerul.

 

Totodată sunt aduse şi date statistice. Astfel conform datelor recensămîntului din 2016, în Irlanda se atestau 1.987 cetăţeni de naţionalitate moldovenească, dar estimarea Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie (în prezent acreditată prin cumul în Irlanda) este de peste 15.000 persoane.

 

La ultimele alegeri (scrutinul prezidenţial din 13 noiembrie 2016) au votat 3.000 de alegători la Dublin. În plus Irlanda este pe lista primelor 10 ţări după volumul de remitenţe ale migranţilor moldoveni,

 

În prezent, Republica Moldova are 33 de misiuni diplomatice şi consulare peste hotare. Ultima ambasadă a fost deschisă câteva săptămâni în urmă în Emiratele Arabe Unite.