Четверг, 04 июня 2020 г.
  • EUR: 19.54
  • USD: 17.44
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 20/18 ° Завтра: 29/27 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Departamentul de Stat al SUA: Moldova – o țară cu deținuți politici, justiție selectivă și corupție între procurori și judecători

11:11 2018-04-23

Класс!Republica Moldova este o țară cu prizonieri politici, unde persistă tortura în penitenciare și în instituțiile psiho-neurologice, condiții severe în închisori, justiție selectivă și corupție între procurori și judecători, restricții privind libertatea presei, în special în Transnistria; corupţie, cazuri de avort forțat, viol și alte violențe împotriva persoanele cu dizabilități în instituțiile statului și traficul de ființe umane. Informația se conține în raportul anual al Departamentului de Stat al SUA cu privire la respectarea drepturilor omului.

Departamentul de Stat al SUA raportează că, deși autoritățile au investigat rapoartele privind abuzul oficial al serviciilor de securitate și în alte organe ale statului, au reușit cu greu să acuze și să pedepsească oficialii acuzați de încălcări ale drepturilor omului, complicitate în trafic sau corupție.

”În 2017, a continuat persecuțiile selective ale funcționarilor din motive politice. Investigarea furtului de peste 1 miliard de dolari din sistemul bancar național a condus la un număr limitat de arestări și condamnări ale actualilor și foștilor oficiali de nivel înalt. Impunitatea a rămas o problemă serioasă. Autoritățile au reținut, fără precedent, un număr de funcționari la nivel înalt privind corupția și acuzațiile de trafic de influență”, se menționează în raport.

„În timp ce legea prevede un sistem judiciar independent, cazurile în care funcționarii guvernamentali care nu respectă independența sistemului judiciar rămân o problemă. Presiunile oficiale asupra judecătorilor și a corupției în sectorul justiției au continuat să fie o problemă serioasă. Există rapoarte credibile în care sunt menționați procurori și judecători locali care au încercat să obțină mită pentru reducerea pedepsei sau a sentințelor. Într-o serie de cazuri, judecătorii nu puteau fi desemnați aleatoriu în dosare, iar aparatele de înregistrare nu erau folosite în sala de judecată conform legii,” se menționează în raportul Departamentului de Stat.

Atenția Departamentului de Stat american a atras și cazul lui Andrei Bragută, care a fost ucis în penitenciar în august 2017.

Statele Unite observă că „justiția selectivă a fost o problemă gravă în 2017”. În acest sens, se face referire la cazul împotriva așa-numitului grup Petrenko și la o serie de alte urmăriri penale care au ridicat preocupări legate de influența politică în domeniul justiției.

„Procesul închis al fostului prim-ministru Vlad Filat în 2016, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupție pasivă și obținerea de beneficii prin influență în 2014, a ridicat întrebări cu privire la imparțialitatea procuraturii și a sistemului judiciar. Avocații lui Filat au susținut că au avut loc mai multe încălcări procedurale în timpul procesului”, se arată în raport.

”La 28 iunie, judecătoria sectorului Rîșcani l-a condamnat pe Grigore Petrenco, liderul Partidului de opoziție ”Casa noastră-Moldova” și alți cinci activiști, pentru dezordini în masă cu aplicarea violenței. Inculpații au declarat că decizia a fost ilegală și motivată politic, deoarece instanța de judecată a calificat participarea la protestele pasnice antiguvernamentale din 2015, drept dezordini în masă. Grupul a contestat decizia la Curtea de Apel și a rămas sub control judiciar până la sfârșitul anului. Amnesty International Moldova, a declarat că decizia instanței a fost  părtinitoare, a încălcat dreptul la un proces echitabil, liberatea de întrunire și asociere”, se arată în raportul Deprtamentului de Stat al SUA.

În plus, administrația americană ia act și de încălcări autorităților în cea ce ține de libertatea mass-mediei din Moldova, referindu-se la raportul Freedom House despre libertatea mass-media, pe care o consideră ca fiind „parțial liberă”.

„Presiunile asupra presei independente au continuat pe tot parcursul anului, iar un număr de jurnaliști de investigație au raportat intimidări și hărțuiri după publicarea anchetelor despre politicieni”, așa este caracterizată situația din Moldova în secțiunea „Libertatea de exprimare, inclusiv libertatea presei”, a Raportului anual al Statelor Unite privind respectarea drepturilor omului.