Четверг, 28 мая 2020 г.
  • EUR: 19.49
  • USD: 17.69
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 14/12 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Politician despre ”jaful secolului”: Acesta a fost un consens politico-oligarhic

17:22 2017-12-27

Класс!Cea mai mare crimă economică din istoria modernă a Moldovei, este rezultatul unui consens politico-oligarhic. Opinia a fost exprimată de vicepreședintele Platformei ”DA” , Alexandr Slusari, pe rețelele de socializare.

”Ilan Șor este menționat de 136 de ori în raportul Kroll 2 în contextul sustragerii banilor din sistemul bancar în perioada 2011-2014. Însă dânsul este în libertate, conduce mun. Orhei, cheltuie acolo banii furați și se pregătește să devină deputat.

Andrian Candu, promotorul Hotărârii Guvernului nr. 938 din 7 noiembrie 2014, prin care statul a oferit garanțiile în suma de 9,5 mlrd. lei pentru efectuarea grosului furtului bancar. După emiterea acestei Hotărâri, BEM a mai acordat credite în suma de 838,6 mln. dolari, iar din Banca Socială au fost sustrase 956 mln. dolari. Doar după aceste operațiuni de ciuruire a sistemului bancar, a fost introdusă administrația specială de stat. În prezent, Candu este Președintele Parlamentului și ne ține lecții despre necesitatea schimbării clasei politice.

Dorin Drăguțan a lucrat cot la cot cu Andrian Candu în promovarea Hotărîrii nr. 938. Nu a spus niciun cuvânt despre importanța introducerii imediate a administrației speciale în băncile cu probleme. A mers cu două automobile la fitness în perioada când miliardele au fost sustrase din țara. După asta a primit indemnizație unică de concediere în valoare de peste jumătate de milion și a plecat la odihna "bine meritată".

Iurii Leancă, simplu prim-ministru. A semnat Hotărîrea nr. 938 contrar recomandărilor FMI și Băncii Mondiale și se mândrește cu acest fapt. Spune că a salvat sistemul bancar, deși toate cifrele arată că el a dat unda verde distrugirii acestui sistem. Acum din fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului papușa va fi mutată în scaunul viceprim-ministrului”, a scris Slusari.

Slusari a menționat că ”jaful secolului” nu ar fi putut fi comis fără coordonarea dintr-un singur centru, care controla Banca Națională, Guvernul, CNA, Procuratura, SIS și alte instituții publice abilitate. A fost un consens politico-oligarhic privind organizarea celei mai mari crime economice în istoria Moldovei. Un oligarh este acum la pușcărie. Altul conduce țara în mod autoritar și promite partenerilor externi eurodictatura oligarhică în Moldova”.

Anterior, a fost publicată o sinteză a raportului Kroll privind ”jaful secolului”, care descrie schemele de scoatere a miliardelor de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Potrivit ex-deputatului Grigore Petrenco, documentul este o dovadă în plus a faptului că Shor [condamnat în dosarul escrocheriilor bancare Ilan Shor]- este instrumentul, iar Plahotniuc [oligarhul Vladimir Plahotniuc] – beneficiar!”. Ulterior, Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că el cunoaște numele persoanelor implicate în ”jaful secolului”, însă susține că 90 la sută dintre acestea sunt ”oameni onești”.