Четверг, 28 мая 2020 г.
  • EUR: 19.49
  • USD: 17.69
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 15/13 ° Завтра: 15/13 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


CSJ interzice să se vorbească despre o legătură dintre Pîrlog și Plahotniuc (DOC)

14:00 2017-12-21

Класс!Curtea Supremă de Jusiție a menținut decizia Curții de Apel, care îl obligă pe ex-deputatul Grigore Petrenco să dezmintă declarațiile precum că Vitalie Pîrlog nu are legătură cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Instanța a calificat recursul lui Petrenco drept inadmisibil.

În încheierea CSJ se menționează că ”recursul lui Grigore Petrenco se consideră inadmisibil. Decizia este irevocabilă”.

Între timp, potrivit lui Petrenco ”am fost obligat, în cadrul unei emisiuni la Accent TV să declar că Pîrlog nu are legătură cu Plahotniuc. Eu trebuie să dezmint fraza rostită de mine, în emisie directă, fiind pe atunci deputat al Parlamentului din partea opoziției. Și anume, eu trebuie să dezmint următoarea afirmație: ”De asemenea, a fost o încercare de a ne impune un procuror general, în persoana lui Vitalie Pîrlog. Candidatura unei persoane, care a avut legătură cu Partidul Comuniștilor. În perioada noastră de guevrnare, el a fost ministru al Justiției, acstăzi, însă, are tangență directă cu dl Plahotniuc”. Curtea Supremă de Justiție, astăzi m-a obligat să dezmint cele spuse”.

”Spuneți-mi cum poate fi dezmințit incontestabilul? Adică, eu trebuie cu o față serioasă, în emisie să declar că Pîrlog nu a fost ministru al Justiției? Și nu a avut tangență cu Partidul Comuniștilor? Iar după înaintarea lui Pîrlog de către PDM de a conduce SIS-ul, eu trebuie să declar pe toată țara, că Pîrlog nu are tangență directă cu Plahotniuc? ”Justiția” moldovenească, de-afcto, m-a obligat să vin cu declarații stupide. Pentru neexecutare, sunt amenințat cu amenzi și teoretic, pedeapsă penală. Anume din acest motiv, neapărat mă voi adresa postului de televiziune Accent TV și voi cere timp de emisie pentru executarea deciziei judecătorești”, a declarat Petrenco.

Potrivit ex-deputatului, autoritățile au creat un precedent periculos, ”când un deputat din opoziție, este obligat să dezmintă opinia expusă în cadrul unei emsiuni televizate. Apropos, Pîrlog, inițal a vrut să primească de la mine 50 de mii de lei în beneficiul PCRM, după care a decis să se limiteze cu o dezmințire ”.

În context, Petrenco a subliniat că decizia Curții Supreme de Justiție a deschis calea pentru adresare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

”Vitalie Pîrlog, ca fost reprezentant al Guvernului Moldova la CEDO, cunoaște foarte bine, ce înseamnă libertatea cuvântului și care este practica Curții Europene în astfel de dosare. Un lucru bucură – noul director al SIS, împreună cu întreaga justiție moldovenească vor arăta stupid la CEDO. Asta pentru că decizia respectivă – nu este o simplă pedeapsă a fostului deputat Petrenco și limitarea dreptului la exprimare. Aceasta, de-facto este o intimidare a celorlați să nu pronunțe numele lui Plahotniuc”, a conchis Petrenco.

Anterior, Vitalie Pîrlog a fost ministru al Justiției, dar și viceprim-ministru în Guvernul PCRM în anul 2009. Ulterior, acesta a condus Comisia pentru Controlul Fișierelor INTERPOL. Joi, 21 decembrie, Parlamentul a votat candidatura lui Pîrlog în funcția de șef al Serviciului de Informații și Securitate.