Воскресенье, 20 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.62
  • USD: 16.63
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 18/16 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Partidul Democrat califică inițiativa privind anularea sistemului mixt un ”paradox și un non-sens”

12:56 2017-11-28

Класс!Partidul Democrat susține că inițiativa societății civile privind desfășurarea referendumului pentru abrogarea legii cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt este un paradox și un non-sens. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari.

Gămurari a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ” această inițiativă vine din partea unor organizații neguvernamentale, dar și a unor partide politice, care sunt sub pragul electoral. Este vorba de PCRM, PN și Platforma DA” a menționat Gămurari.

Potrivit lui Gămurari ”din punct de vedere juridic, acest referendum este un non-sens. Totodată, purtătorul de cuvânt al partidului lui Plahotniuc a acuzat societatea civilă și partidele politice, care au susținut inițiativa societății civile privind desfășurarea referendumului, că vor să schimbe ”ceea ce au dorit cetățenii o perioadă îndelungată, și anume alegerea directă a deputaților”.

Anterior, grupul de inițiativă al societății civile a anunțat despre inițierea unui referendum legislativ pentru abrogarea legii cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Inițiativa a fost susținută de ”Partidul Nostru” și Partidul Comuniștilor.

Amintim că la 20 iulie curent, în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția, care nu recomandă schimbarea sistemului electoral fără un consens larg în societate, proiectul de lege cu privire la implementarea sistemului mixt (propus de Președintele Igor Dodon și susținut de partidul oligarhului Vladimir Plahontiuc) a fost adoptat în lectura a doua. Documentul a fost susținut cu votul deputaților PDM, PSRM și PPEM. Fracțiunile PL, PLDM și PCRM au părăsit sala în semn de protest.

Votarea a avut loc pe fundalul unui protest în masă al partidelor de opoziție și societății civile, care au solicitat regimului de guvernare să renunțe la schimbarea sistemului electoral. La doar câteva ore, docuemntul a fost promulgat în regim de urgență de Prețedintele țării, Igor Dodon , iar a doua zi, publicat în ”Monitorul Oficial”.

În rezultat, autoritățile moldovenești au fost supuse unei critici fără precedent din partea partenerilor internaționali. Într-o declarație comună difuzată la 21 iulie, șefa politicii externe și de securitate europene, Federica Mogherini, și comisarului european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn au declarat că Uniunea Europeană va monitoriza implementarea schimbărilor asumate de Republica Moldova. Funcționarii europeni au acuzat autoritățile moldovenești de faptul că au ignorant recomandările Comisiei de la Veneția.

Ulterior, cele mai influiente două partide din Parlamentul European: Partidul Popular European şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa au solicitat instituţiilor UE, să oprească orice finanţare din partea UE, să aplice cea mai strictă condiţionalitate pentru orice asistenţă financiară viitoare şi să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de Asociere UE-RM.

De asemenea, ambasada SUA în Moldova a acuzat guvrnarea Moldovei de ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.