Четверг, 13 августа 2020 г.
  • EUR: 19.56
  • USD: 16.61
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 21/19 ° Завтра: 29/27 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


”Modificarea sistemului electoral în interesul dictaturii, este inadmisibilă ”. ”Casa noastră-Moldova” susține desfășurarea referendumului legislativ

11:40 2017-11-28

Класс!Partidul ”Casa noastră-Moldova” anunță despre susținerea inițiativei societății civile privind desfășurarea referendumului pentru abrogarea legii cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt, adoptată de majoritatea parlamentară cu susținerea Partidului Socialiștilor. Anunțul se conține în comunicatul de presă al formațiunii politice.

”Partidul ”Casa noastră-Moldova” anunță despre susținerea sa a inițiativei societății civile privind desfășurarea referendumului republican legislativ pentru anularea reformei electorale. Modificarea sistemului electoral este un rezultat al înțelegerii dintre Plahotniuc și Dodon și nu este altceva decât o uzurpare continuă a puterii și crearea condițiilor de păstrare a regimului antipopular și criminal al lui Plahotniuc la guvernare”.

Reprezentanții formațiunii menționează că modificarea sistemului electoral, adoptată de majoritatea parlamentară cu susținerea socialiștilor ”nu are nimic în comun cu o democrație autentică ”.

”Majoritatea parlamentară, împreună cu opoziția-marionetă, în persoana Partidului Socialiștilor, a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și a Consiliului Europei, dar și apelurile partenerilor internaționali ai Moldovei, de a nu admite modificarea sistemului electoral în condițiile lipsei unui consens larg în societate. De facto, noul sistem electoral doar a aprofundat dezbinarea în societate, inclusiv pe Nistru, discriminând cetățenii Moldovei, care locuiesc peste hotarele țării și în Transnistria”, se spune în comunicatul de presă.

”Noi considerăm că modificarea sistemului electoral în interesul dictaturii este inadmisibilă! Viitoarele alegeri parlamentare, nu vor reflecta a priori voința alegătorilor. Asta înseamnă că deja astăzi, ele nu pot fi considerate libere și democratice. Noi considerăm că inițiativa reprezentanților societății civile privind desfășurarea referendumului național pentru anularea reformei electorale, merită susținerea deplină a tuturor forțelor de opoziție a țării. Partidul ”Casa noastră-Moldova” este gata să se implice în acest proces”, se mai spune în declarație.

Anterior, grupul de inițiativă al societății civile a anunțat despre inițierea unui referendum legislativ pentru abrogarea legii cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Inițiativa a fost susținută de ”Partidul Nostru” și Partidul Comuniștilor.

Amintim că la 20 iulie curent, în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția, care nu recomandă schimbarea sistemului electoral fără un consens larg în societate, proiectul de lege cu privire la implementarea sistemului mixt (propus de Președintele Igor Dodon și susținut de partidul oligarhului Vladimir Plahontiuc) a fost adoptat în lectura a doua. Documentul a fost susținut cu votul deputaților PDM, PSRM și PPEM. Fracțiunile PL, PLDM și PCRM au părăsit sala în semn de protest.

Votarea a avut loc pe fundalul unui protest în masă al partidelor de opoziție și societății civile, care au solicitat regimului de guvernare să renunțe la schimbarea sistemului electoral. La doar câteva ore, docuemntul a fost promulgat în regim de urgență de Prețedintele țării, Igor Dodon , iar a doua zi, publicat în ”Monitorul Oficial”.

În rezultat, autoritățile moldovenești au fost supuse unei critici fără precedent din partea partenerilor internaționali. Într-o declarație comună difuzată la 21 iulie, șefa politicii externe și de securitate europene, Federica Mogherini, și comisarului european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn au declarat că Uniunea Europeană va monitoriza implementarea schimbărilor asumate de Republica Moldova. Funcționarii europeni au acuzat autoritățile moldovenești de faptul că au ignorant recomandările Comisiei de la Veneția.

Ulterior, cele mai influiente două partide din Parlamentul European: Partidul Popular European şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa au solicitat instituţiilor UE, să oprească orice finanţare din partea UE, să aplice cea mai strictă condiţionalitate pentru orice asistenţă financiară viitoare şi să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de Asociere UE-RM.

De asemenea, ambasada SUA în Moldova a acuzat guvrnarea Moldovei de ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.