Воскресенье, 20 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.62
  • USD: 16.63
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 18/16 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Partea financiară a referendumului de ”salvare a capitalei”, inițait de Dodon (DOC)

09:20 2017-11-27

Класс!Sub pretextul alocării surselor financiare pentru desfășurarea referendumului de revocare a primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, inițiat de socialiști, Președintele Igor Dodon a semnat majorarea cheltuielilor pentru întreținerea judecătorilor, procurorilor, MAI, Curții Constituționale, subordonați oligarhului Plahitniuc.

Modificările în bugetul de stat au fost promulgate imediat de Dodon fără careva obiecții, imediat ce proiectul de lege a ajuns la el din Parlament. ” Am promulgat rectificarea la Legea bugetului pentru anul curent astfel ca referendumul din municipiul Chișinău să se desfășoare în conformitate cu legislația și fără impedimente”, a menționat Dodon pe rețelele de socializare la 15 noiembrie.

Oficial, acele ”impedimente” au alcătuit 8,9 milioane de lei, necesare Comisiei Electorale Centrale pentru organiziarea referendumului în capitală. Totodată, trebuie de menționat sutele de milioane de lei, alocare ”în paralel” structurilor, controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Sursele financiare alocate suplimentar, sunt dircționate, în special, pentru majorarea salariilor angajaților acestor instituții de stat, care în repetate rânduri au fost acuzate de corupție și fărădelege. Deocamdată nu se cunoaște, de ce despre acest lucru nu a anunțat Igor Dodon, care a promulgat modificările operate la bugetul de stat.

Astfel, ”campion” la capitolul alocarea banilor contribuabililor, penntru instituțiile statului, a devenit Ministerul Afacerilor Interne. Pentru întreținerea acestei instituții, condusă de Alexandru Jizdan, care anterior a fost acuzat de contrabandă la hotarul transnistrean, cu o simplă semnătură a lui Dodon, au fost alocate peste 88 de milioane de lei.

Pentru întreținerea judecătorilor, Igor Dodon a semnat majorarea salariilor cu peste 26,5 milioane de lei.

Curtea Constituțională, membrii cărora, acum o lună, erau amenințați cu închisoare de același Igor Dodon, va beneficia de aproape jumătate de milion de lei.

Pentru Procuratura Generală care rămâne surdă la acuzațiile publice în adresa lui Plahotnuc, acuzat de crime deosebit de grave, cheltuielile au fost majorate de Igor Dodon cu peste 18 milioane de lei.

Dodon nu a rămas ”dator” nici față de Serviciul de Informații și Securitate, care în repetate rânduri a fost acuzat că a slujit intereselor altor state. Astfel, bugetul instituției a fost majorat cu 23,5 milioane de lei.

Încă 2,5 milioane de lei, au fost aprobate de Dodon pentru Serviciul Pază de stat, care îl păzește în timpul raliurilor pe ATV-uri pe teritoriul Reședinței de la Condrița.

Alte 8 milioane de lei vor fi direcționate pentru întreținerea televiziunii publice ”Moldova 1”, care este controlată integral de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Desigur, Președintele Igor Dodon nu putea să nu contribuie la majorarea cheltuielilor pentru Guvern și Parlament, instituții pe care atât de mult le ”urăște”. Astfel, bugetul Cancelariei de Stat a fost majorat cu peste 57 de milioane de lei, iar Parlamentul va benficia de 10,6 milioane de lei.

Și toate acestea, pentru a desfășura referendumul, care în rezultat a eșuat și pentru care au fost plătiite 8 milioane 900 de mii de lei...