Среда, 23 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.6
  • USD: 16.66
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 25/23 ° Завтра: 17/15 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Experți: Activitatea politică a lui Băsescu în Moldova este în beneficiul lui Plahotniuc

10:40 2017-10-10

Класс!Fostul Președinte al României, Traian Băsescu s-a apucat de politica moldovenească. Acesta merge în orașele din Moldova, făcând agitație pentru unirea celor două țări, în calitate de președinte de onoare al Partidului Unității Naționale. Activitatea acestuia poate schimba situația pe flancul drept. Experții se arată convinși că activitatea lui Băsescu este în beneficiul oligarhului Vladimir Plahotniuc, liderul partidului de guvernământ din Moldova, care însă nu se bucură de popularitate în țara vecină, notează Kommersant.

Traian Băsescu, care a condus România până în decembrie 2014, s-a implicat activ în politica moldovenească. Săptămțna trecută, acesta a vizitat trei orașe: Chișinău, Soroca și Ialoveni. Scopul acestor vizite a fost întâlnirea cu locuitorii țării. Domnul Băsescu a desfășurat aceste întrevederi în calitate de președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN). Partidul a fost creat anul acesta de către ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru și fosta deputată Ana Guțu. Ambii au părăsit Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, care întotdeauna era considerat principalul promotor al politicii de apropiere a Moldovei de România și aderarea țării la NATO.

Acum, anume PUN pretinde la statutul de principala forță politică proromână din Moldova. Iar lui Traian Băsescu, care întodeauna a pledat pentru unirea celor două țări, îi revine rolul principal , pentru ca tânărul partid nu doar să-și consolideze pozițiile pe flancul de dreapta, dar și să acceadă în Parlament în urma alegerilor parlamentare preconizate pentru anul 2018.

De fapt, Băsescu a lansat campania electorală a PUN: la Soroca și Ialoveni, el a avut întrevederi, la care sute de oameni l-au întâmpinat și l-au petrecut cu ovații. Băsecu a vorbit deschis că misiunea lui este de pregăti terenul pentru unirea celor două țări, care în opinia lui, va aduce beneficiu nu doar Moldovei, dar și României, care va avea o populație mai mare, suprafață, și respectiv, subvenții mai mari de la UE. Unirea, potrivit lui Traian Băsescu, este singura soluție pentru o țară săracă, care nici nu poate visa la aderarea la UE, deoarece acum, atenția Bruxelles-ului este concentrată asupra Balcanilor.

”Noi vom obține ca unirea (așa în Moldova este numită unirea cu România - “Ъ”, va înceta să fie un slogan al străzii și va ajunge în Parlament. Noi trebuie să obținem 50% din susținerea populației)”, a declarat Băsescu.

De asemenea, în discursurile sale, el critică politicienii moldoveni. În special, atenționează despre pericolul care vine din partea Președintelui Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, care îl susține. Domnul Dodon, a declarat Traian Băsescu în unul din interviurile sale ”va da țara pe mâinile rușilor”.

Nu a scăpat nici liderul partidului proeuropean de opoziție ”Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu (la alegerile prezidențiale ea a fost principalul oponent a lui Igor Dodon). Sandu a fost acuzată de Băsescu de faptul că aceasta critică foarte mult în instituțiile europene actuala guvernare, în persoana liderului Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Experții consideră că Traian Băsescu puțin probabil să aibă succes în unirea Moldovei cu România, însă cert este că va asigura o notă de divertisment politicii moldovenești.

”În Moldova crește dezamăgirea în tot și în toți. Partidele, care anterior cuprindeau segmentul de alegători, care pledează pentru unirea cu România (10-15%) s-au discreditat prin cooperarea cu guvernarea. Băsescu este un profesionist, este carismatic și popular pe acest segment politic”, a declarat într-o conversație cu “Ъ” directorul Institutului de Inițiative Strategice, Vladislav Culiminschi.

Potrivit expertului, Traian Băsescu propune o rețetă de unire cu România, cu puține șanse de izbândă din punct de vede economic, politic și geopolitic. ”Însă grație lui, partidul, denumirea și liderul căruia nu va fi memorizat de nimeni, va putea obține cinci-șase fotolii în Parlament. Posibil, pe aceste voturi mizează Partidul Democrat, pentru a se menține la putere după alegerile din 2018”, consideră Culiminschi.

Totodată, ex-deputatul Mark Tkaciuk se arată convins că ”proiectul lui Băsescu” este nu doar în beneficiul actualei guvernări, dar a și fost lansat cu participarea acesteia.

”Continuitatea politică pierde auditoriul, spectatorii și fanii. Aici totul este fals. Partidele pro-Vest – nu sunt provestice. Partidele proruse – la fel sunt o simulare homeopatică: nu e mâina Moscovei, ci o proteză a Moscovei. Flancul unionist, proromân, care tradițional mizează pe 10% din alegători, se află în cea mai deplorabilă situație. În această situație, să inviți un român, ba chiar mai mult, pe ex-președintele României în rolul de principalul român al întregii Moldovei – este o idee genială a regizorului acestei opere politice de doi bani ”, a menționat Tkaciuk pentru “Ъ”.