Среда, 23 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.6
  • USD: 16.66
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 25/23 ° Завтра: 17/15 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


În Partidul lui Plahontiuc, rusofobia este promovată doar pentru export (FOTO)

09:30 2017-10-09

Класс!În timp ce conducerea Partidului Democrat, oficial face propagandă ”luptei cu tancurile rusești”, filiala PDM din Găgăuzia, mizează pe colaborarea cu partidul Președintelui rus, Vladimir Putin ”Edinaia Rossia” și conducerea nerecunoscutei Republici Transnistrene.

La 7 octombrie, la Comrat, s-a desfășurat cel de-al V Congres al Asociației obștești ”Novaia Găgăuzia” (Eni Gagauziya), considerată în Găgăuzia, drept filială neoficială a Partidului Democrat din Moldova, aflat la guvernare. Formațiunea este condusă de deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, iar în cadrul congresului, atât în prezidiu, cât și în sală, a fost văzut un număr impunător de reprezentanți ai PDM, în frunte cu secretarul general al PDM, ”mâina dreaptă” a oligarhului Vladimir Plahotniuc – Constantin Botnari.

Mai mult, la lucrările congresului a participat și o delegație a deputaților PDM, condusă de deputatul transfug, actualmente vicepreședintele PDM, vicespeakerul Parlamentului, Vladimir Vitiuc. Demonstrativă a fost și componența invitaților de onoare al Congresului mișcării proguvernare. Astfel, din Rusia, au fost prezenți doi reprezentanți ai partidului de guvernământ ”Edinaia Rossia”. Persoana de încredere a lui Vladimir Putin, președintele Congresului Asociațiilor Naționale din Rusia, Vldimir Homeriki, dar și general-locotenentul, Serghei Gaidarji, care are origini găgăuze. Potrivit unui organizator al evenimnetului, invitații ruși au apreciat înalt activitatea Partidului Democrat, care încă în septembrie 2010, a semnat Acordul de cooperare cu ”Edinaia Rossia”.

De menționat că la 4 ocotmbrie, unul din liderii PDM, speakerul Parlamentului, Andrian Candu a declarat la televiziunea publică ”Moldova1” că Partidul Democrat ”renunță” la Acrodul semnat cu ”Edinaia Rossia”. Un alt membru al prezidiului Congresului ”Novaia Găgăuzia” a fost figura politică marcantă a nerecunoscutei Republici Transnistrene, liderul celui mai mare partid din regiune ”Obnovlenie”, vicespeakerul Consiliului Suprem al Transnistriei, Galina Antiufeev. Fostul soț al Galinei Antiufeev, a condus timp de aproape 20 de ani ministerul securității de stat al RMN.

În 2014, Vladimir Antiufeev, a deținut funcția de prim-vicepremier al Republicii Populare Donețk pentru probleme de securitate de stat. Anterior s-a comunicat că în august, Partidul Democrat a semnat un acord de cooperare cu Partidul Naționalist din Ucraina ”Pravîi Sector”. Atunci, partenerul ucrainean al PDM a declarat că ”Singura forță, care în realitate luptă împotriva ingerinței Kremlinului în politica de la Chișinău și capabilă să opună rezistență forțelor antimoldovenești, este Partidul Democrat din Moldova, cu reprezentanții căruia am convenit să cooperăm și să deschidem al doilea front împotriva separatiștilor și ocupanților ”. Deocamdată, Partidul Democrat nu a comunicat nimic despre posibila modificare a strategiei sale în Găgăuzia în ajunul alegerilor parlamentare.