Суббота, 26 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.53
  • USD: 16.77
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 22/20 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Petrenco: Metodele democratice de luptă în Moldova s-au epuizat

15:28 2017-09-12

Класс!Fostul deputat, liderul partidului ”Casa noastră-Moldova”, Grigore Petrenco a părăsit țara și a cerut azil politic în Germania. Într-un articol scris pentru ”Newsmaker” el a explicat motivele deciziei sale.

”Eu plec din țara pe care o iubesc foarte mult și din care niciodată nu planificam să plec. Cine mă cunoaște, la sigur, se va mira de această decizie. Ca de obicei, vor fi mulți critici și ”binevoitori”. Eu însă, nu vreau să mă justific și să demonstrez ceva. Eu nu sunt obișnuit să stau în tăcere și indiferent să privesc fărădelegile ce au loc în țară, alunecarea spre dictatură, sărăcirea și degradarea continuă.  

Anume din acest motiv, în ultimii ani, am fost în opoziție ireconciliabilă și dură, chiar radicală, față de actualul regim, față de Plahotniuc și structura lui de guvernare care demult nu se deosebește de o grupare criminală organizată.

Am luptat prin toate metodele legale și nu ne-a fost frică de consecințe. Am protestat, au developat crimele acestui regim, am încercat să fim auziți de cetățeni și să le trezim conștiința civilă. Am rupt blocadele informaționale, am spus lucrurilor pe nume, atât în țară, cât și pe arenele internaționale. Nouă nu ne-a fost frică, de multe ori, să fim obraznici cu acest regim criminal și am acționat. Anume din această cauză au încercat să ne mituiască, să ne intimideze, rudele și oamenii apropiați nouă erau persecutați.

Anume din această cauză am fost excluși din Partidul Comuniștilor, iar ulterior, cu câteva zile înainte de alegeri, am fost excluși din cursa electorală și nu am fost admiși în Parlament. Anume din această cauză toate încercările noastre de a căuta dreptatea în instanțele de judecată, întotdeauna se spărgeau de justiția plahotniuchistă.

Anume din această cauză acțiunile noastre de protest au fost interzise prin judecată, au fost dispersate, iar participanții la manifestații erau intimidați de mercenarii lui Plahotniuc. De aceea am fost arestați, ținuți în închisoare, sub arest la domiciliu, eram impuși să purtăm brățări înjositoare, au încercat să ne distrugă, avocații erau persecutați.

Anume din această cauză, printr-o decizie a instanței de judecată, nouă ne-a fost interzis să participăm la acțiunile de protest, să plecăm din țară, am fost condamnați la termeni condiționali, care în orice clipă se pot transforma î termeni reali. Sunt profund convins că în condițiile de astăzi, metodele democratice ale luptei politice în Moldova practic sunt imposibile, ele pur și simplu au fost epuizate. Am încercat totul!

Eu însă nu vreau să mimez o luptă politică, jucând după regulile regimului și a escrocilor de la guvernare. Nu pot să stau și să nu întreprind nimic! Aici, în afara Moldovei, sunt convins că am mai multe posibilități de a contribui la răsturnarea regimului criminal și antipopular al lui Plahotniuc, decât aflându-mă acasă drept ostatic, cu mâinile legate. Astăzi organizația criminală a lui Plahotniuc aș compara-o cu un vierme care a mâncat din interior tot mărul. Și acest măr putred, mai devreme sau mai târziu va cădea.

Anume din această cauză acest vierme se teme de oricare bătaie a vântului. El are nevoie de stabilitate și liniște pentru ca acest fruct să stea agățat cât mai mult timp. Dar în realitate, copacul are nevoie de o zdruncinare bună și o serioasă prelucrare cu chimicale/lustrare pentru imunitate de toți paraziții.

Sper foarte mult că toate forțele de opoziție adevărate din Moldova, indiferent de unde s-ar afla, vor reuși să realizeze acest lucru cât mai curând.

Și încă ceva, eu nu nu-mi iar rămas bun de la nimeni, deoarece nu dispar și nu încetez lupta! Mulțumesc tuturor anticipat pentru susținere”, a declarat Petrenco.