Среда, 23 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.6
  • USD: 16.66
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 25/23 ° Завтра: 17/15 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Furdui: Reprezentanții Consiliului Europei, îngrijorați de multiple dosare și arestări în rândul primarilor din Moldova

16:23 2017-09-11

Класс!Reprezentanţii Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei sunt îngrijoraţi de faptul că situaţia aleşilor locali în Republica Moldova se înrăutăţeşte faţă de anul 2016 când s-au atestat anumite progrese în ce priveşte democraţia locală.

Declarația a fost făcută de directorul executiv al Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui după o întrevedere cu această Delegație care s-a aflat recent la Chişinău într-o vizită de documentare.

Potrivit lui Furdui, tema centrală a discuţiilor a fost statutul aleşilor locali, situaţia primarului municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, dar şi, în general, situaţia care s-a creat în domeniul democraţiei locale în Republica Moldova în ultima perioadă de timp.

”Principalele concluzii în rezultatul acestor discuţii sunt că reprezentanţii Consiliului Europei sunt foarte mult îngrijoraţi de faptul că situaţia aleşilor locali în Republica Moldova se înrăutăţeşte faţă de anul 2016 când s-au atestat anumite progrese în ce priveşte democraţia locală, a fost un anumit dialog între puterea centrală şi cea locală, au fost progrese inclusiv pe partea de descentralizare financiară.

În 2017, însă, după toate aceste evenimente legate de arestări, dosare penale în privinţa unor primari, atacuri şi la adresa organizaţiei noastre, a CALM-ului, situaţia s-a înrăutăţit. E nevoie de a fi întreprinse mai multe măsuri”, a declarat Furdui în cadrul unui interviu pentru ”Europa Liberă”.

Potrivit sursei citate, ”oficialii europeni au fost miraţi, în special de cazul lui Dorin Chirtoacă, de faptul că poate fi suspendat din funcţie un primar ales direct în lipsa unei decizii definite a judecăţii”.

”Au fost miraţi de felul în care sunt trataţi aleşii locali atunci când organele de anchetă întreprind anumite măsuri. E vorba în special de cazul primarului de Basarabeasca. S-au mirat de ce a fost nevoie de zeci de mascați pentru aducerea primarului în faţa organelor de anchetă în situaţia în care primarul a cooperat cu ancheta. Aceste lucruri sunt de neexplicat. Plus la asta, au fost miraţi de tratamentul diferit care li se aplică unor aleşi locali în raport cu alţii. Unii, chiar dacă au condamnare, sunt lăsaţi în libertate… (inclusiv primarul orașului Orhei, Ilan Shor – n. EL.). Cazuri sunt mai multe, doar că nu sunt publice. În alte cazuri, cum ar fi cel al primarului Dorin Chirtoacă, se cere suspendarea după doar câteva luni de anchetă, când dosarul a ajuns în judecată şi nici nu e nevoie de suspendare sau de aplicarea unor măsuri preventive cum este arestul la domiciliu. Delegaţia europeană s-a mirat mult şi de motivele pentru care sunt intentate dosarele şi reţinuţi primarii. Motivele sunt, cel puţin, discutabile”, a mai spus Furdui

O delegaţie a Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei s-a aflat recent la Chişinău într-o vizită de documentare.

Concluziile oficialilor europeni se vor conţine într-un raport şi o rezoluţie despre Moldova care ar urma să fie aprobate la sesiunea din octombrie a Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei.