Суббота, 06 июня 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.39
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 24/22 ° Завтра: 28/26 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Focar de hepatita virală A la Cantemir//12 copii infectați

14:41 2017-09-11

Класс!Focar de Hepatita A în staul Baimaclia, raionul Cantemir. În ultimele două luni, 12 copii au contactat boala. Este vorba de opt elevi și patru preșcolari.  Potrivit medicului-șef al Centrului de Sănătate Publică din localitate, copiii au beneficiat de asistență medicală și se tratează.

Primul caz a fost înregistrat la începutul lunii iulie, iar ultimul, chiar ieri, 10 septembrie. Jumătate dintre copii au fost deja externați, pe când restul încă se află internați la secția de boli infecțioase a Spitalului Raional Cantemir, potrivit portalului ”e-sanatate.md”.

„Copiii se tratează conform indicațiilor medicului infecționist. Am făcut dezinfecție în grădiniță, gimnaziu și în casele copiilor infectați. Acum facem vaccinarea împotriva hepatitei A copiilor din gimnaziu. Întâi am vaccinat 100 de copii de la grădiniță și 150 de la gimnaziu. Am făcut investigații și nu am depistat infecția prin ape, fântâni, etc. Respectiv, calea de transmitere este în mod habitual, adică prin intermediul mâinilor murdare sau a contactului cu diverse obiecte din mediu ambiant”, a declarat pentru Sănătate INFO Dumitru Vrabie, medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din raionul Cantemir.

Copiii au acuzat simptome de vomă, diaree și îngălbenire a pielii.

De altfel, specialistul ne-a spus că anul trecut, în staul Porumbeni a mai fost înregistrat un focar de 96 de cazuri de hepatita A, însă atunci nu au putut face vaccinarea profilactică.

„Nu am avut vaccinuri, deoarece acestea nu intră în calendarul obligatoriu al vaccinărilor. În plus, acestea sunt costisitoare. Prețul unui vaccin e de 250 de lei. Ulterior am beneficiat de 500 de doze pe care le-am administrat conform situației. Cel mai dureros este că în gimnaziu este reparație capitală și s-au creat condiții noi, pe care unii părinți nici acasă nu le au. Eu cred că părinții sunt vinovați de aceste cazuri, deoarece nu au grijă de copiii lor”, precizează Vrabie.

Hepatita virală A este o maladie contagioasă care afectează ficatul și se manifestă prin intoxicații de scurtă durată, dereglări ale tractului digestiv, în special a funcției ficatului, cu/sau fără icter, restabilirea rapidă a funcției hepatice și pronostic favorabil, spun specialiștii.

Specialiștii mai spun că Hepatita virală A se transmite preponderent pe cale fecal-orală și, în mod direct, prin intermediul mâinilor murdare sau indirect, prin intermediul diferitor obiecte din mediul ambiant sau consumul de apă și alimente contaminate.

Simptomele hepatitei virale A sunt: slăbiciune generală, cefalee, scăderea apetitului, grețuri, vome, dureri abdominale și alte tulburări digestive (diaree, constipație). Deseori, debutul este asemănător unei intoxicații alimentare sau viroze respiratorii.

Hepatita virală A poate fi evitată, dacă vă spălați minuțios pe mâini, cu apă și săpun, întotdeauna după toaletă și înainte de masă; dacă consumați doar apă potabilă de calitate; spălați fructele și legumele înainte de consum; evitați contactul cu persoanele bolnave; igienizați locuința. 

Sursa: e-sanatate.md