Среда, 23 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.6
  • USD: 16.66
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 25/23 ° Завтра: 17/15 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Tulbure despre cazul Braguța: Plahotniuc să răspundă pentru moartea unui nevinovat în custodia statului, pe care-l controlează

11:57 2017-09-11

Класс!Lipsa de reacție din partea șefului statului, Igor Dodon la moartea lui Andrei Braguța în penitenciar este dubioasă, susține Alexei Tulbure și îl atenționează pe Dodon ca atunci, ”când o să ajungă în custodia acestui stat să nu pretindă la suport din partea societății”.

Totodată, fostul reprezentant al Moldovei în Consiliul Europei și ONU spune că același lucru se referă și la liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, care ”dacă răspunde de tot în țara asta, să răspundă pentru moartea unui nevinovat în custodia statului, pe care-l controlează”.

”În custodia statului a fost ucis un om - Andrei Braguța. Din momentul când s-a aflat că are o maladie psihică, în privința acestui om s-a încălcat legea în continuu (avocații au calculat 16 încălcări). Au încălcat legea polițiștii, procurorul, judecătorul - tot așa numitul ”sistem de drept” din Moldova.

Cazul e de rezonanță, vorbește toată țara despre asta. Președintele Dodon a reacționat în vreun mod la această tragedie? A spus un cuvânt; a dat vreo apreciere acțiunilor ”oamenilor legii”, a compătimit victima. Barem ceva?

Nu este un caz particular, după cum spun unii socialiști, ci este un caz tipic, care indică asupra unei practici de încălcare grosolană și sistemică a drepturilor omului de către ”oamenii legii”.

Șeful statului are poziție sau, cum declarau și alții, - ”justiția să-și facă treaba”? Când o să ajungă Dodon în custodia acestui stat (după cum se desfășoară lucrurile - o să ajungă) să nu pretindă la solidaritate, suport din partea societății, etc. Îl va avea, dar nu cred în entuziasmul societății civile în cazul apărării învinuitului Dodon. O să se bucure de serviciile unui sistem penitenciar oribil, antiuman, pentru schimbarea căruia el, Dodon, nu a făcut nimic. Să nu se supere ...

P.S. Același lucru se referă și la președintele PDM, unicul partid de guvernământ din Moldova. Dacă el, Plahotniuc, răspunde de tot în țara asta, să răspundă pentru moartea unui nevinovat în custodia statului, pe care-l controlează”, susține Alexei Tulbure.

Amintim că Andrei Braguța, în vârstă de 31 de ani, reținut pentru că ar fi insultat inspectori de patrulare, a murit la scurt timp în condiții suspecte la penitenciar. Rudele lui Braguța acuză oamenii legii că l-ar fi bătut și astfel ar fi survenit decesul și spun că au fost înștiințați abia după trei zile despre moartea tânărului. Autoritățile afirmă că tânărul s-a stins de pneumonie și se contrazic în declarații în legătură cu moartea suspectă a tânărului.

Recent, Procuratura Generală a anunțat că a fost intentat dosar penal pentru tortură care a dus la deces, fiind reținute mai multe persoane, inclusiv trei colaboratori ai Direcţiei poliţiei municipiului Chişinău şi patru dintre foştii deţinuţi aflaţi în aceeaşi celulă cu victima. Aceştia sunt suspectaţi că l-ar fi bătut pe Braguţa cu complicitatea polițiștilor care nu au intervenit.

Boris Bologan, unul din deţinuții învinuiţi de moartea lui Andrei Braguţa, susţine că acesta a fost bătut de poliţişti şi că se fac presiuni asupra familiei sale pentru ca să recunoască o crimă pe care nu a comis-o.

Totodată, se examinează separat acțiunile judecătorului și procurorului în urma cărora Braguța a fost plasat în arest preventiv, dar și ale angajaților Departamentului Instituțiilor Penitenciare a ministerului Justiției și ale celor din instituțiile medicale.