Воскресенье, 27 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.53
  • USD: 16.77
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 20/18 ° Завтра: 16/14 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Năstase: Doar sancțiunile personale aplicate lui Plahotniuc și complicilor săi geopolitici ar putea determina guvernarea să cedeze

17:36 2017-09-08

Класс!Actuala guvernare a recurs la schimbarea sistemului de vot în exclusivitate pentru a-și proteja propriile interese și doar sancțiunile personale aplicate lui Plahotniuc, anturajului său și complicilor săi geopolitici, ar putea determina regimul să cedeze.

De această părere este liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

”Guvernarea a recurs la schimbarea sistemului de vot în exclusivitate pentru a-și proteja propriile interese: a-și păstra averile, posturile și libertatea. Niciun compromis nu ar fi în stare să schimbe acest adevăr. Niciun compromis nu este în interesul țării și al cetățenilor ei în cazul dat. Căci nicio ajustare măruntă nu schimbă esența lucrurilor: sistemul mixt de vot avantajează doar barosanii cu punga plină, iar într-un stat capturat, aceștia vor fi aleși pe sprânceană pentru a forma o majoritate parlamentară obedientă lui Plahotniuc. Dacă până acum acesta era nevoit „să muncească” pentru a controla Parlamentul (să șantajeze, să cumpere, să comploteze), după alegerile cu vot mixt el va pocni doar din degete și totul se va rezolva conform dorinței sale. Și nu contează câte tururi vor fi, unul sau două”, a declarat Năstase în cadrul unui interviu pentru ”tribuna.md”.

Potrivit politicianului, s-ar putea ca, în fața pericolului de a pierde asistența financiară externă, puterea să fie nevoită să cedeze unele redute, de exemplu, ar putea institui turul doi în alegeri, dar asta nu va schimba situația.

”Doar sancțiunile de ordin personal, aplicate lui Plahotniuc, anturajului său și complicilor săi geopolitici (pentru spălătoria rusească de 30 de miliarde de dolari, pentru atacurile raider, pentru furtul a zeci de miliarde de lei ale contribuabililor moldoveni și occidentali, pentru persecuțiile politice) ar face această guvernare hibrid să cedeze”, consideră Năstase.

În opinia politicianului, ”înțelegerea faptului că, împreună cu Dodon, Plahotniuc este un pericol mare pentru siguranța și pacea în regiune, ar determina occidentul la o atitudine mult mai elaborată și categorică față de guvernarea antipopulară de la Chișinău. Dar pentru ca acest lucru sa se producă și să constituie un factor important în lupta noastră cu nedreptatea, minciuna, corupția, trebuie sa fim cetățeni uniți și consolidați ca societate”.

”În ciuda deznădejdii, a urii, a zâzaniei cultivate de regim prin televiziunile și site-urile controlate și plătite cu bani grei furați de la oameni, trebuie să facem front comun indiferent de religie, etnie, doctrine politice, etc. și să protestăm public.

Revolta exprimată la bucătărie nu se vede nici în țară, nici în străinătate, iar asta îi convine de minune guvernării hibrid”, a constatat Năstase.