Понедельник, 10 августа 2020 г.
  • EUR: 19.62
  • USD: 16.6
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 31/29 ° Завтра: 25/23 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Cine este de vină că nimeni nu a cerut ca firmele din grupul Shor să returneze 13 miliarde lei

16:35 2017-09-08

Класс!Companiile Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Grup SRL şi Voximar Grup SRL, care fac parte din aşa-zisul Grup Shor, au primit până pe 24 noiembrie 2014, credite în valoare de 13,1 miliarde de lei de la Banca de Economii, arată raportul Kroll. Până în prezent contra acestor companii nu a fost iniţiat niciun proces în instanţele din Chişinău, anunță mold-street.com. 


Potrivit datelor de pe pagina instanţelor de judecată, până în prezent nu exista niciun proces în care ar figura cele patru companii.

În plus, portalul newsmaker.md a publicat un răspuns oficial al judecătoriei Chişinău, dat unui avocat în care se confirmă aceste informaţii.

Banca Naţională doar dezminte

În acelaşi timp Banca Naţională a Moldovei a difuzat un comunicat de presă în care „dezminte informaţia că nu au fost intentate acţiuni în justiţie în privinţa companiilor cunoscute de public ca „grupul Shor”.

BNM însă nu menţionează dacă sunt şi acţiuni contra celor patru firme. În schimb autoritatea anunţă că în cadrul mai multor dosare penale, băncile în proces de lichidare au fost recunoscute în calitate de parte civilă.

Cineva sabotează procesul

Subiectul a generat replici dure pe facebook între expremierul Ion Sturza şi afaceristul Ilan Shor. Astfel Ion Sturza a scris că până la expirarea termenului de prescripţie în privinţa creditelor neperformante luate de grupul Shor de la Banca de Economii au rămas câteva zile şi că din cauza lipsei de acţiune din partea BNM miliardele nu vor putea fi recuperate.

În replică primarul de Orhei, Ilan Shor, condamnat de Judecătoria Chişinău la 7,5 ani de închisoare susţine că întrucât voluntar a decis să colaboreze cu ancheta, „este clar" că nu este "beneficiar al banilor sustraşi din sistemul bancar".

În acelaşi timp surse din cadrul Guvernului şi Băncii Naţionale spun că dacă nu s-a ajuns la cereri în instanţe, apoi la mijloc este şi un veritabil sabotaj din parte organelor de anchetă, care la rândul lor sunt presate de politicieni.

Astfel foarte multe dosare în care sunt investigate fraudele de la cele trei bănci şi ale companiilor ce au beneficiat de credite, inclusiv cele din grupul Shor, pur şi simplu nu sunt duse până la capăt de CNA, Procuratură şi alte structuri.

Pe de altă parte, anchetatorii susţin că nici lichidatorii şi nici BNM nu ar da dovadă de mare ardoare la recuperarea miliardelor.

De notat că până în septembrie 2016, unul dintre avocaţii lui Ilan Shor s-a ocupat şi de apărarea intereselor BEM în instanţe. Asta chiar dacă Ilan Shor a fost acuzat de procurori că ar fi obţinut prin înşelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii, „pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore, sumă confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală”.

Sursa: mold-street.com