Вторник, 04 августа 2020 г.
  • EUR: 19.55
  • USD: 16.67
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 18/16 ° Завтра: 25/23 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


BNM, de partea lui Shor: BEM nu planifică să întoarcă miliardele furate

15:22 2017-09-07

Класс!Administrația băncii Banca de Economii (BEM), care se află în proces de lichidare, pînă acum nu a acționat în judecată companiile din "grupul Shor"- Caritas Group, Voximar-Com, Provolirom SRL și Dracard SRL.

Aceste companii, potrivit primului raport Kroll, în noiembrie 2014, au primit de la BEM credite în valoare de 5 miliarde de lei. Între timp, termenul pentru această acțiune expiră în trei săptămâni.

Declarații precum că administrația BEM nu a atacat în judecată companiile din ”grupul Shor”, au fost făcute pentru NewsMaker de surse informate de pe piața financiară. Potrivit unui interlocutor, termenul de prescripție pentru acordurile cu Caritas Group, Voximar-Com, Provolirom SRL și Dracard SRL, expiră peste trei săptămâni.

O altă sursă a NewsMaker susține că administrația BEM nici nu intenționează să atace în judecată companiile ”grupului Shor”.

Potrivit Codului Civil al Moldovei, ”termenul de prescripție pentru cererile de despăgubire alcătuiește trei ani din momentul, când prima victimă a aflat sau trebuia să afle despre prejudiciul cauzat și persoana responsabilă pentru aceasta”.

În raportul Kroll, făcut public în mai 2015, se menționează că Caritas Group, Voximar-Com, Provolirom SRL и Dracard SRL, în perioada 1-24 noiembrie, 2014, au primit de la BEM credite în valoare de 5 miliarde de lei. În raport se mai menționa că din suma totală a creditelor în valoare de 13,1 miliarde de lei, eliberate de Banca de Economii, 6,5 miliarde de lei au fost folosite pentru rambursarea datoriilor în băncile care au tangență cu Shor, în care în 2014, au început să apară probleme financiare.

Sursa Newsmaker mai susține că termenul de prescripție pentru contractele de creditare cu cele patru companii, expiră nu peste două luni, dar peste trei săptămâni. Totodată, potrvit informației pe care o deține sursa citată, administrația BEM nu va ataca în judecată companiile din ”grupul Shor”.

Într-o discuție cu reporterul NewsMaker, lichidatorul BEM, Grigore Olaru a declarat că administrația băncii a inițiat toate procedurile, necesare pentru rambursarea prejudiciului. Totodată, el a refuzat să specifice ce acțiuni concrete a întreprins BEM și dacă a înaintat un proces civil în instanța de judecată. Olaru a declarat că nu poate discuta acest subiect cu presa și a recomandat să se adrese la serviciul de presă al Băncii Naționale, menționând că această chestiune ține de competența regulatorului.

La 4 septembrie, NewsMaker a trimis o solicitare în acest sens Băncii Naționale. La două zile, instituția a comunicat că angajații departamentului de profil lucrează asupra solicitării, însă nu au menționat când va fi un răspuns oficial.

La 21 iunie, curent, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe Ilan Shor la 7 ani și 6 luni de închisoare. Judecătorul a recalificat acuzarea înaintată de Procuratură: în locul art. 190 CP ”Fraudă în proporții deosebit de mari” (pedeapsă de la 8 pînă la 15 ani de închisoare), Shor a fost  pedepsit în baza art. 196, p.4 CP ”Prejudiciu material în proporții deosebit de mari prin înșelăciune și abuz de încredere” (amendă de la 1350 până la 2350 de u.c. și închisoare până la 3 ani). Termenul de aflare în închisoare a fost majorat de judecător pentru numărul infracțiunilor, menționând că Shor își va ispăși pedeapsa doar după rămânerea sentinței definitive în vigoare. Potrivit aceleași decizii a judecătorului, arestul la domiciliu a lui Shor a fost înlocuit cu plasarea sub control judiciar.

Referitor la despăgubirile pentru prejudiciile cauzate de Shor, în sentință se spune doar că suma compensațiilor pe care trebuie să le achite BEM, va fi determinată în cadrul procesului civil la cererea băncii.