Пятница, 29 мая 2020 г.
  • EUR: 19.4
  • USD: 17.63
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 14/12 ° Завтра: 15/13 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Magistratul care a emis mandat de arest pe numele lui Braguța deține averi ce-i depășesc veniturile

12:21 2017-09-07

Класс!Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, magistratul care l-a băgat în închisoare pe Andrei Braguța unde ultimul a decedat în condiții suspecte, deține proprietăți care depășesc veniturile sale și a fost motivul pentru care statul Republica Moldova a pierdut la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Valoarea maşinii lui Obadă este mai mare decât venitul anual al magistratului, potrivit portalului ”Moldova Curată”. Anul trecut, magistratul Obadă a achiziţionat un autoturism de model Volvo, în valoare de 11 500 de euro. Achiziţia a valorat mai mult decât venitul său total din anul 2016.

Potrivit declaraţiei de avere şi interese personale, judecătorul a avut un venit salarial de circa 199 de mii de lei, iar peste 31 de mii de lei familia Obadă le-a obţinut din depuneri bancare. Judecătorul a menţionat în declaraţia de avere faptul că anul trecut a vândut cu şapte mii de euro un autoturism de model BMW X 3, la care a mai adăugat bani pentru a-şi cumpăra o altă maşină. Soţia judecătorului, în calitate de şefă de farmacie, a obţinut un venit salarial de circa 105 mii lei.

Soţii Obadă deţin acţiuni la firmele ”Filomela” SA şi ”Polimonium” SRL – ambele afaceri cu activităţi în domeniul produselor farmaceutice. Judecătorul şi soţia sa mai deţin o vilă în comuna Tohatin, municipiul Chişinău, care are o suprafaţă de 210 metri pătraţi.

Tot în declaraţia de avere şi interese, magistratul indică suma de 40 de mii de euro depozit bancar. În declaraţiile pentru anii anteriori (2010-2015) nu găsim această sumă, judecătorul indică însă un venit dintr-o dobândă anuală.

Iurie Obadă activează în sistemul judecătoresc din anul 2004. De opt ani însă este judecător de instrucţie, ultima confirmare în funcţie fiind făcută la începutul acestui an, când Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a desemnat  judecător de instrucţie la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2017.

În anul 2011 magistratul a fost vizat într-o cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), LIPENCOV vs MOLDOVA, statul fiind condamnat pentru „violarea art. 3 CEDO - omisiunea de a acorda asistenta medicala reclamantului; investigarea neadecvata a plângerii de maltratare; violarea art. 5 CEDO - reţinerea penala a reclamantului peste termenul prevăzut de lege”. În acest dosar, din cauza deciziei luate de magistratul Obadă, statul a pierdut şase mii de euro: cinci mii fiind achitaţi pentru despăgubiri morale, iar o mie – pentru cheltuieli de judecată.

De remarcat că după ce a emis o hotărâre de plasare în arest a lui Andrei Braguța, care s-a dovedit a fi fatală pentru tânăr, judecătorul Iurie Obadă a plecat în concediu.

Amintim că Andrei Braguța, în vârstă de 31 de ani, reținut pentru că ar fi insultat inspectori de patrulare, a murit la scurt timp în condiții suspecte la penitenciar. Rudele lui Braguța acuză oamenii legii că l-ar fi bătut și astfel ar fi survenit decesul și spun că au fost înștiințați abia după trei zile despre moartea tânărului. Autoritățile afirmă că tânărul s-a stins de pneumonie și se contrazic în declarații în legătură cu moartea suspectă a tânărului.

Recent, Procuratura Generală a anunțat că a fost intentat dosar penal pentru tortură care a dus la deces, fiind reținute mai multe persoane, inclusiv trei colaboratori ai Direcţiei poliţiei municipiului Chişinău şi patru dintre foştii deţinuţi aflaţi în aceeaşi celulă cu victima. Aceştia sunt suspectaţi că l-ar fi bătut pe Braguţa cu complicitatea polițiștilor care nu au intervenit.

Totodată, se examinează separat acțiunile judecătorului și procurorului în urma cărora Braguța a fost plasat în arest preventiv, dar și ale angajaților Departamentului Instituțiilor Penitenciare a ministerului Justiției și ale celor din instituțiile medicale.