Пятница, 14 августа 2020 г.
  • EUR: 19.79
  • USD: 16.71
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.61
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Judecătorul care l-a încarcerat pe Andrei Braguţa a plecat imediat în concediu

10:12 2017-09-07

Класс!Judecătorul Iurie Obadă, cel care l-a plasat în arest preventiv pe Andrei Braguţa, şi-ar fi luat concediu imediat după ce a emis mandatul. Despre aceasta scrie portalul ”Moldova Curată”.

”Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) este magistratul care l-a băgat în închisoare pe Andrei Brăguță, tânărul de 32 de ani, care s-a stins zilele trecute în Penitenciarul 16. El a ajuns pe mâna poliției din cauză că ar fi depășit viteza în trafic și ar fi fost agresiv cu oamenii legii. La câteva zile de aflare în penitenciar, Andrei Brăguță a decedat, familiei spunându-i-se cauza - bronhopneumonie. Atât părinții, cât și procurorii, declară însă că tânărul ar fi fost torturat în închisoare. După decizia de plasare în arest, magistratul a plecat în concediu și va reveni la serviciu după data de 20 septembrie”, scrie MC.

Potrivit sursei citate, ”hotărârea, care s-a dovedit a fi fatală pentru deținut, nu este publicată pe portalul instanțelor judecătorești, iar Vadim Vieru, unul dintre avocații familiei Brăguță, a menționat pentru ”Moldova Curată” că nici el nu a văzut decizia de judecată și că o are doar avocatul din oficiu (adică plătit de stat) al lui Andrei Brăguță”.

Procuratura Generală a anunţat că magistratul care a judecat acest dosar va fi anchetat. Zilele trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, procurorii au declarat că, din câte au investigat până acum, Andrei Braguţă ar fi fost torturat de către deţinuţii cu care se afla în celulă, însă gardienii nu au intervenit. Ion Caracuian, şef al Secţiei combaterea torturii a Procuraturii Generale, a spus că Andrei Braguţă ar fi cerut ajutor oamenilor legii, însă poliţiştii le-ar fi făcut doar observaţii colegilor de celulă ai acestuia. La rândul său, procurorul general Eduard Harunjen a precizat că în acest dosar vor fi anchetate toate persoanele care au interacţionat cu tânărul, inclusiv responsabilii din sistemul penitenciar, magistraţi, dar şi procurori.

Marţi, 5 septembrie, avocatul Vadim Vieru a declarat că nu ştie prea multe detalii de la şedinţa de judecată condusă de Iurie Obadă, însă magistratul trebuia să-şi dea seama că bănuitul avea probleme de comportament.

„Când vine în faţa sa un justiţiabil, judecătorul trebuie să aibă capacitatea să distingă starea sa: dacă are discernământ sau să distingă alte stări de agresivitate. Noi nu cunoaştem dacă persoana Braguţa Andrei a fost în sala de judecată şi a participat la examinarea demersului şi a putut cumva să-şi expună opinia, dar cel puţin aici este vorba, cu siguranţă, că judecătorul are obligaţia de a stabili discernământul”, a spus avocatul.

Amintim că Andrei Braguța, în vârstă de 31 de ani, reținut pentru că ar fi insultat inspectori de patrulare, a murit la scurt timp în condiții suspecte la penitenciar. Rudele lui Braguța acuză oamenii legii că l-ar fi bătut și astfel ar fi survenit decesul și spun că au fost înștiințați abia după trei zile despre moartea tânărului. Autoritățile afirmă că tânărul s-a stins de pneumonie și se contrazic în declarații în legătură cu moartea suspectă a tânărului.

Recent, Procuratura Generală a anunțat că a fost intentat dosar penal pentru tortură care a dus la deces, fiind reținute mai multe persoane, inclusiv trei colaboratori ai Direcţiei poliţiei municipiului Chişinău şi patru dintre foştii deţinuţi aflaţi în aceeaşi celulă cu victima. Aceştia sunt suspectaţi că l-ar fi bătut pe Braguţa cu complicitatea polițiștilor care nu au intervenit.

Totodată, se examinează separat acțiunile judecătorului și procurorului în urma cărora Braguța a fost plasat în arest preventiv, dar și ale angajaților Departamentului Instituțiilor Penitenciare a ministerului Justiției și ale celor din instituțiile medicale.