Вторник, 22 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.64
  • USD: 16.66
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 26/24 ° Завтра: 16/14 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


PAS: Statul șantajează tinerii, în loc să le ofere oportunități

16:30 2017-09-06

Класс!Organizația de tineri a Partidului Acțiune și Solidaritate a cerut abrogarea Hotărârii Guvernului care obligă absolvenții la buget la toate specialitățile să lucreze 3 ani în unitățile unde vor fi repartizați după absolvire. PAS Youth o califică drept una ”abuzivă și nefuncțională”.

”Guvernul, în loc să aibă o abordare responsabilă și să găsească soluții pentru a oferi condiții de muncă și salarii atractive pentru ca tinerii să vrea să rămână în Moldova, utilizează această metodă coercitivă abuzivă, recunoscându-și astfel impotența și ignoranța”, consideră reprezentanții PAS Youth, care au susținut o conferință de presă la acest subiect, miercuri, 6 septembrie.

Dan Perciun, Președinte al PAS Youth și Artur Mija, Secretar General al PAS Youth, au atras atenția opiniei publice că ”hotărârea menționată este ilegală, deoarece Codul educației nu stipulează că bursele de studii acordate de la bugetul de stat pot atrage după sine obligativitatea angajării în sistemul public după absolvirea studiilor, prin urmare aprobarea unui asemenea mecanism de către Guvern nu are bază legală”.

Potrivit reprezentanților PAS Youth, ”hotărârea este abuzivă, deoarece obligă studentul să restituie costul studiilor în cazul în care acesta refuză să lucreze acolo unde este repartizat. Ea nu prevede o metodologie de calcul, studentul fiind pus în situația să semneze contractul fără a ști ce sumă ar urma să restituie statului. Lipsa acestor prevederi creează premise pentru abuz din partea universităților și poate duce la stabilirea unor costuri exorbitante și punitive, fapt atestat recent în cazul studenților la medicină care au refuzat repartizarea propusă de minister”.

O altă problemă gravă este că ”studenții nu cunosc și nu sunt informați că la semnarea contractului la buget sunt obligați să lucreze 3 ani la stat după absolvire dacă statul le propune un loc de muncă pe specialitate – indiferent dacă acesta este într-un alt raion decât unde-și au domiciliu, indiferent de salariul oferit, indiferent de funcția pe care urmează să o dețină”.

”Doar după abrogarea acestei Hotărâri de Guvern poate fi inițiată o discuție, cu implicarea studenților, referitoare la implementarea unei burse de stat speciale, alta decât bursa de merit. Or, scopul bursei de merit nu este legarea studenților de anumite obligațiuni viitoare, ci sprijinirea și recompensarea studenților cu performanțe deosebite. Abordarea guvernului trebuie să urmărească, în primul rând, crearea locurilor de muncă bine plătite pentru tineri – nu șantajarea lor”, afirmă reprezentanții PAS Youth.

PAS Youth anunță că va expedia un demers oficial către Guvernul Republicii Moldova cu solicitarea abrogării respectivei hotărâri.