Среда, 28 октября 2020 г.
  • EUR: 20.16
  • USD: 17.05
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.6
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 15/13 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Cine a făcut şi face lobby pentru politicienii moldoveni în Statele Unite

16:21 2017-08-30

Класс!În ultimii doi ani cel mai activ îşi promovează imaginea în SUA Partidul Democrat din Moldova (PDM). Contractele executate şi cele ce ar urma să fie realizate de firmele de lobby din SUA valorează peste un milion de dolari. Suma este de câteva ori mai mare decât au cheltuit restul moldovenilor în 25 de ani în aceleaşi scopuri. 

Jurnaliștii de la portalul ”Mold-Street” a analizat contractele semnate de autorităţile de la Chişinău, de politicieni şi de oameni de afaceri care şi-au promovat imaginea şi interesele în SUA.

Cine a fost primul lobbist al Moldovei în SUA

Primul contract ce apare în baza de date a Departamentului de Justiţie, creată în baza Legii privind înregistrarea agenţilor străini (Foreign Agents Registration Act - FARA) datează cu martie 1993, când preşedintele Republicii Moldova Mircea Snegur a apelat la serviciile companiei de consultanţă Hall, Dickler, Lawler, Kent & Friedman.

Conform documentului, firma de consultanţă se angaja „să consilieze preşedintele Snegur în chestiuni juridice şi economice asociate cu crearea şi funcţionarea economiei de piaţă în Moldova, precum şi alte probleme relevante”, scrie ”mold-street.com”.

Totodată în document se preciza că firma „nu a fost angajată şi nu se implică în mod obişnuit în furnizarea de servicii de lobby, iar preşedintele Snegur poate, ocazional, să solicite ca Hall, Dickler, Lawler, Kent & Friedman să încerce să convingă, în numele său, oficialităţile Guvernului Statelor Unite să acorde ajutoare sub formă de servicii şi/sau bani Republicii Moldova.

De toate urma să se ocupe Mark A. Meyer, partener al firmei. Într-un mesaj din 18 februarie 1993, Mircea Snegur îl înştiinţa pe Meyer despre faptul că firmei juridice Hall, Dickler, Lawler, Kent & Friedman i-a fost atribuit statutul de companie cu drept consultativ, iar Mark Meyer a fost numit „consilier special (nesalarizat) al preşedintelui Republicii Moldova”.

„În această calitate am dori să primim de la Dumneavoastră informaţii şi consultaţii în problemele economice şi juridice de creare şi funcţionare a economiei de piaţă”, se arată în mesaj. Care a fost durata contractului şi ce costuri a implicat nu este precizat.

Consulul onorific al Moldovei, Voronin şi chestiunea transnistreană

De notat că Mark Meyer continuă să ajute Moldova în promovarea imaginii şi atragerii de investiţii americane. El a fondat şi conduce din 1993 Camera de Comerţ Moldo-Americană din New York. În plus, este în prezent Consul Onorific al Republicii Moldova în statul New York.

Mark A. Meyer este un susţinător al Republicii Moldova şi a intervenit frecvent în apărarea independenţei ţării, optând pentru retragerea trupelor ruseşti din Transnistria. El a fost şi unul din autorii studiului ”Dezgheţarea unui conflict îngheţat: Aspecte legale ale crizei separatiste din Moldova”, elaborat în 2006 de Asociaţia Baroului de Avocaţi ai Oraşului New York, al cărui lider este tot el. 

Directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, fost ambasador al Moldovei în SUA, susţine că deşi Mark Meyer şi Asociaţia Baroului de Avocaţi ai Oraşului New York au făcut o muncă extraordinară, impactul ei a fost minim.

„Raportul juridic a fost elaborat pentru uz intern. În baza lui, autorităţile de la Chişinău urmau să elaboreze un plan de acţiuni juridice, politice şi diplomatice la nivel internaţional prin care să oblige Rusia ca să îşi retragă trupele din Moldova şi plătească şi compensaţii ţării noastre. Însă Voronin la făcut public documentul şi în consecinţă totul a eşuat”, afirmă diplomatul.

Totodată Igor Munteanu consideră că prin ceea ce a făcut, Voronin a adus un prejudiciu uriaş intereselor Republicii Moldova.

Directorul IDIS Viitorul spune că avocatul american şi partenerii săi nu au primit nici-un ban pentru studiu, dar sperau să îşi scoată cheltuielile ulterior când ar fi urmat să reprezinte Moldova în viitoarele procese contra Rusiei. De notat că Vladimir Voronin a apreciat meritele lui Mark Meyer, decorându-l în septembrie 2006 cu medalia Meritul Civic.

Guvernul vrea să negocieze cu şefi de companii din Fortune 500

La finele anului 1993, deja Guvernul Republicii Moldova apelează la serviciile altei companii, Casystems International, prin intermediul Camerei de Comerţ Moldo-Americane din New York. Contractul semnat de prim-vicepremierul de atunci Nicolae Andronatii şi Frank G. Hilton prevedea că firma de consultanţă va reprezenta Republica Moldova în SUA, pentru a prezenta ţara companiilor americane şi atrage investiţii din SUA în economia moldovenească.

De asemenea, Casystems International se angaja „să asiste Guvernul Republicii Moldova în negocierea împrumuturilor şi granturilor disponibile de la Guvernul Statelor Unite”, dar şi în relaţiile cu FMI şi Banca Mondială. Durata acestui acord nu era limitată în timp şi nu implica taxe sau schimburi între companie şi Moldova, iar Casystems era responsabil pentru propriile cheltuieli.

Compania se angaja să lucreze cu Camera de comerţ moldo-americană şi cu prim-vicepremierul Nicolae Andronati pentru a susţine programul de privatizare în Moldova. Totodată, firma urma să coordoneze întâlniri ale prim-vicepremierului cu membrii Congresului şi cu directorii generali ai companiilor incluse în clasamentul Fortune 500, pentru a prezenta oportunităţile de afaceri din Moldova, dar şi pentru a asista guvernul acesteia în relaţiile cu companiile private.

Potrivit acordului, Casystems urma să obţină 10% din profitul din toate proiectele comune care ar fi fost iniţiate graţie activităţii ei.

Articolul integral poate fi găsit AICI