Воскресенье, 07 июня 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.39
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 21/19 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Pentru prima dată în Moldova, s-a înregistrat un caz de febra hemoragică cu sindrom renal

11:47 2017-08-28

Класс!În premieră pentru Republica Moldova a fost înregistrat un caz de febra hemoragică cu sindrom renal. Anunțul a fost făcut de Centrul Naţional de Sănătate Publică la finele săptămânii trecute.

Potrivit specialiștilor, ”în luna august curent, investigând proba biologică a unei paciente din r-l  Orhei, la prezența  agenților cauzali ai unei infecții, sursele și purtătorii cărora  servesc rozătoarele, specialiștii CNSP au depistat rezultate confirmative la febra hemoragică cu sindrom renal – infecție cu focalitate naturală”.

Datele anamnezei epidemiologice denotă că la 3-4 august curent, pacienta a cumpărat și folosit în alimentație pepeni galbeni, de origine necunoscută (de import sau locali), posibil afectați și contaminați de rozătoare.

Pacienta s-a adresat cu manifestări alergice acute, fiind spitalizată și supusă  tratamentul respectiv. Menținerea, în continuare, a febrei, și apariția erupțiilor hemoragice pe tot corpul (mai pronunțate pe față), precum și a insuficienței renale au servit temei pentru consultul infecționistului. Ultimul a suspectat iersinioza și pacienta a fost transferată în secția de boli contagioase. Însă rezultatele fiind negative, iersinioza nu s-a confirmat. Astfel, specialiștii CNSP, dând dovadă de  prudență și vigilență maximă, au inițiat cercetări de laborator și la prezența altor agenți cauzali ai maladiilor infecțioase, inclusiv ai febrei hemoragice cu sindrom renal.

Relevant că rezultatele fiind pozitive, a fost posibilă descifrarea etiologică a febrei hemoragice cu sindromul renal, iar pacientei ia fost aplicat un tratament simptomatic și patogenetic optim, însănătoșindu-se.

Important că date privind înregistrarea cazurilor de astfel de infecție în Republica Moldova lipsesc.

Frecvent, totuși această boală este înregistrată printre populația județelor din România, limitrofe cu Republica Moldova.

Potrivit CNSP, agentul cauzal al febrei hemoragice cu sindrom renal este de origine virotică. Sursă purtătoare de infecție servesc diferite specii de rozătoare de stepă și păduri, care migrează în localități spre iarnă, condiționând apariția  focarelor de boală antropurgice.

Molipsirea oamenilor are loc preponderent pe cale alimentară – folosirea produselor contaminate cu eliminările rozătoarelor. Însă poate avea loc și pe cale aerogenă, mai ales în spațiile închise – ambare, depozite, subsoluri – prin inhalarea prafului contaminat.

De menționat că erupțiile hemoragice și hemoragiile cu diversă localizare, insuficiența renală persistentă la această infecție, frecvent condiționează un pronostic nefavorabil al  aceste infecții.

Pentru a preveni cazurile de febră hemoragică cu sindrom renal, specialiștii recomandă următoarele măsuri: protecția produselor alimentare de accesul rozătoarelor; respectarea igienei personale; combaterea sistematică a rozătoarelor.

Adresarea neîntârziată la medic, în caz de apariție a semnelor de boală, ar putea facilita prevenirea formelor grave, contribuind astfel la însănătoșirea timpurie  a persoanelor afectate.