Понедельник, 28 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.63
  • USD: 16.86
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.6
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 21/19 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


CNA nu ia atitudine față de atribuirea de către vicespeakerul Parlamentului a unei părți a bibliotecii pentru copii

16:00 2017-08-25

Класс!Parlamentului a unei părți a bibliotecii pentru copii Centrul Național Anticorupție nu ia atitudine față de atribuirea de către vicespeakerul Parlamentului, Vladimir Vitiuc, a unei părți a bibliotecii pentru copii din municipiul Bălți.

Astfel, într-o discuție cu reporterii de la agenția Moldnews, reprezentanții CNA au declarat că, la prima vedere, în tranzacția de vânzare-cumpărare dintre Vitiuc și Consiliul Municipal Bălți din aprilie, 2015, nu exista componenta de infracțiune, însă, au solicitat totuși referința la documentul care demonstrează existența tranzacției.

În rezultat, a doua zi, la 25 august, agenția Moldnews a contactat Centru Național Anticorupție pentru a afla reacția instituției, însă fără succes – nimeni nu a răspuns la numeroasele apeluri.

Amintim că în aprilie, 2015, Federația de Kickboxing si Muay Thai, condusă de Vladimir Vitiuc, a fost înștiințată de către Octavian Mahu despre decizia consiliului municipal, cu privire la vânzarea ”încăperii nelocative, în blocul locativ din strada Independenței, 36”, închiriată de Federație. De menționat că, în notificarea semnată de Mahu, este indicat că suprafața acestui obiect este de 419,3 m.p., iar prețul corespunde obiectului cu suprafața de 340,7 m.p. indicat în contractul de vânzăre-cumpărare – 285 de mii de lei.

De asemenea, Mahu indică acest obiect drept o ”încăpere în bloc locativ”, deși în documente acesta figurează ca ”încăpere de subsol în sediul bibliotecii pentru copii ”Ion Creangă””. Până la vânzarea către Vladimir Vitiuc a încăperii care aparținea bibliotecii pentru copii, Consiliul Municipal Bălți, i-a permis acestuia, doar arendarea acestui spațiu și doar pentru o perioadă de un an. (Decizia Consiliului din 29 martie, 2012). Peste o jumătate de an, la 1 august, 2013, Consiliul decide prelungirea termenului de arendă a acestui spațiu, deja pe un termen de 3 ani, iar primarului de atunci Vasile Panciuc, i se permite prelungirea contractului.

Ultimul preț de arendă al spațiului indicat în sediul bibliotecii pentru copii, a alcătuit 42110 lei pe an și a fost stabilită în 2014, în baza prevederilor Legii cu privire la buget. Scopul oficial al folosirii încăperii proprietății municipale de către Federația de Kickboxing si Muay Thai, condusă de Vitiuc, este ”acordarea serviciilor sportive și de însănătoșire”.

Ulterior, la 6 mai, 2015, Mahu semnează cu Vitiuc, un contract de vânzare-cumpărare al încăperii, care trece integral în proprietatea lui Vladimir Vitiuc, actualul vicespeaker și vicepreședinte al Partidului Democrat. De menționat că încăperea despre care merge vorba, este adiacentă casei în care locuiește Vladimir Vitiuc.