Четверг, 04 июня 2020 г.
  • EUR: 19.54
  • USD: 17.44
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 23/21 ° Завтра: 22/20 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Ministerul Justiției nu va primi de la UE 27 milioane pentru reforme//UE nu vede progres în reformarea sistemului judiciar al țării

11:36 2017-08-24

Класс!Moldova nu va primi din partea Uniunii Europene ultimele două tranşe în valoare totală de 27 de milioane de euro, bani care erau destinaţi reformării sistemului judiciar. Declarația a fost făcută pentru NewsMaker de trei interlocutori, unul dintre care activează în structurile de stat și care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Finanţarea a fost înghețată din motiv că UE nu vede progrese în reformarea justiţiei. Potrivit publicației, ministerul Justiției nu a fost informat deocamdată  despre decizia luată la Bruxelles. Între timp, în UE se vorbește deschis despre criza încrederii în relațiile cu Chișinăul.

Susținerea financiară, destinată pentru reformarea justiției, în valoare de 58,2 milioane de euro, dintre care 15 milioane de euro, Moldova urma să le primească încă în noiembrie 2013. Alte 13,2 milioane de euro, Moldova le-a primit în august 2014. Cea de-a treia tranșă, urma să fie în valoare de 14,07 milioane de euro, iar cea de-a patra și ultima – 13,07 milioane.

Anume ultimele două tranșe, în valoare de 27,124 de milioane de euro, Moldova nu le va primi, a explicat interlocutorul NewsMaker.

Strategia de reformare a justiției modovenești urma să fie implimentată în perioada 2011-2016. Aceasta a fost prelungită până la adoptarea unei noi strategii. Sursa Newsmaker a menționat că pentru elaborarea acestei strategii a fost creat un grup de lucru, care însă s-a întrunit într-o singură ședință. Astfel, noua strategie nu a fost elaborată până în prezent.

Potrivit sursei citate, ministerul Justiției nu a îndeplinit toate prevederile, prevăzute de strategia de reformare a justiției. În special, nu a fost ratificat protocolul 12 la Convenția cu privire la apărarea drepturilor omului și libertățile fundamentale, care asigură egalitatea. De asemenea, nu au fost adoptate amendamentele la Constituție, care schimbă principiul de numire a judecătorilor și membrilor Consiliului Suprem al Magistraturii.

”Este vorba despre nu despre volum, dar despre calitatea justiței. În loc de progres, noi vedem regres: lipsește independența sistemului judiciar”, a declarat pentru NewsMaker un reprezentant al instituțiilor oficiale ale UE, care a solicitat păstrarea anonimatului.

Funcționarul european a atenționat asupra faptului că justiția în Moldova poartă un caracter selectiv. Acest lucru este demonstrat de procesele de rezonanță, inclusiv dosarul membrilor ”grupului Petrenco”.

”Strategia de reformare a justiției a fost direcționată în vederea creșterii independenței sistemului judiciar, însă Moldova a ales să meargă pe altă cale”, a conchis sursa citată.

La rândul său, minisitrul Justiției, Vladimir Cebotari nu cunoaște nimic despre decizia UE. ”Deocamdată nu cunoaștem nimic. Respectiv, nu putem comenta nimic”, a declarat ministrul pentru NewsMaker.

Despre criza în relațiile dintre Chișinău și Bruxelles a declarat și deputatul european, membrul Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, Siegfried Mureșan.

”Guvernul Moldovei nu poate conta pe încrederea Uniunii Europene până când progresul în procesul de implimentare a reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE, va fi neesențial. Este vorba despre reformarea justiției, crearea statului de drept, reforma administrației publice, reforma sistemului bancar și lupta cu corupția”, a scris Mureșan într-un comentariu pentru NewsMaker.

Potrivit lui Mureșan, UE nu vede un mare progres și în investigarea furtului miliardului din sistemul bancar al țării.

”Pe de altă parte, este un Guvern și Prim-ministrul, care au susținut modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, care a explicat riscul acestor modificări pentru democrația în Moldova”, a explicat deputatul european.

Mureșan a menționat că Uniunea Europeană vrea să ajute Moldova.

”Anume din acest motiv, luna trecută am aprobat susținerea macrofinanciară în valoare de 100 milioane de euro, care face parte din grantul nerambursabil de 746 de milioane acordat de UE pentru perioada 2014-2020. Noi oferim acești bani pentru modernizarea țării și dezvoltarea economiei, pentru ca fiecare cetățean al Moldovei să simtă această susținere. Noi nu cerem nimic înapoi, cu excepția implimentării reformelor Guvernului, necesare pentru dezvoltarea țării și majorararea  competitivității economiei moldovenești la nivel european ”, a conchis Siegfried Mureșan.

Sursa: newsmaker.md

Foto: anticoruptie.md