Понедельник, 28 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.63
  • USD: 16.86
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.6
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 21/19 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Opoziția anunță reluarea protestelor// „Votul mixt e un atentat la adresa democrației reprezentative și o tentativă de uzurpare totală a puterii”

09:30 2017-08-24

Класс!Trecerea la sistemul electoral mixt, contrară recomandărilor partenerilor europeni şi ale Comisiei de la Veneţia – motiv pentru care Moldova este ameninţată să piardă ajutorul de 100 de milioane de euro din partea UE – este însoțită de mai multe riscuri pe termen lung.

Potrivit liderului Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, ”votul mixt e un atentat la adresa democrației reprezentative și o tentativă de uzurpare totală a puterii”.

”Promovat cu argumente populiste și anticonstituționale de coaliția Plahotniuc-Dodon – adică de Partidul Democrat, care formează Guvernul, și de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care are Președinția –, votul mixt reprezintă un atentat direct la adresa democrației reprezentative din țara noastră și o tentativă de uzurpare totală a puterii în stat.

Prin această lege, Dodon și Plahotniuc încearcă să curețe terenul de alți competitori politici, să rămână singuri pe o scenă pe care vor s-o controleze integral. Însă Plahotniuc e atât de disperat că s-a păcălit singur. Pentru că introducerea unui sistem electoral mixt, cu alegeri într-un singur tur, avantajează în primul rând partidul anti-european al așa-numiților Socialiști. Oligarhul, cu un antirating ce depășește 90%, speră să rămână la putere prin fraudă, corupere, manipulare, într-o coaliție informală cu Socialiștii, în urma parlamentare din 2018. Nu cred că-i va reuși acest plan diabolic. Dacă va reuși, ar fi o catastrofă pentru țară”, a declarat Năstase într-un interviu pentru ”putereaacincea.ro”.

Potrivit lui Năstase, ”un regim cu grave probleme de legitimitate, cu un partid la guvernare care a luat în alegeri 15%, dar prin șantaj și corupție și-a construit o majoritate ilegală, avansează pe calea uzurpării puterii în stat”.

”Platforma Demnitate și Adevăr, al cărui președinte sunt, nu acceptă schimbarea sistemului actual de vot, pledând pentru îmbunătățirea celui existent în beneficiul populației și, mai ales, al diasporei, nu a baronilor locali care, după scrutin, vor încăpea cu toții într-un singur buzunar – cel de la sacoul roșu de mafiot al lui Plahotniuc”, a mai spus politicianul.

Liderul Platformei DA a mai anunțat că următorul protest masiv împotriva sistemului mixt este preconizat pe data de 17 septembrie.

”Acum este un moment important, aș spune crucial, în privința poziției UE referitoare la ultimul derapaj deschis antidemocratic al Guvernării din Moldova. În situația în care Republica Moldova riscă să devină un stat izolat, dar și în cazul în care față de clanul lui Plahotniuc s-ar aplica sancțiuni cu caracter individual, noi presupunem că regimul ar fi gata să renunțe la modificarea abuzivă a sistemului electoral. În paralel, partidele de opoziție autentică pro-europeană vor continua presiunea asupra guvernării. Următorul protest masiv va fi pe data de 17 septembrie”, a mai menționat sursa citată.