Среда, 23 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.6
  • USD: 16.66
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 25/23 ° Завтра: 17/15 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Partidul lui Plahotniuc este acuzat de promovarea legii, care amenință securitatea națională

16:00 2017-08-17

Класс!Amendamentele la legea cu privire la cetățenia Republicii Moldova, care prevede extinderea posibilităților de obținere a cetățeniei, reprezintă o amenințare la securitatea națională.

Declarația a fost făcută de conducerea Partidului ”Acțiunie și Solidaritate” în cadrul conferinței de presă din 17 august.

Astfel, potrivit secretarului general al Partidului ”Acțiune și Solidaritate”, Igor Grosu, în pofida declarațiilor reprezentanților guvernării precum că vânzarea cetățeniei este o practică aplicată pretutindeni, ”o astfel de lege nu se mai regăsește nici într-o altă țară. În diverse țări se propune investirea directă în antreprenoriat, dar nu în acțiuni de stat – cum este în cazul nostru”, a declarat Grosu.

La rândul său, președintele PAS Youth (aripa tânără a organziației), Dan Perciun, a subliniat că legea respectivă ”conține în sine riscuri, despre care a fost informat Centrul Național Anticorupție. Legea reprezintă o amenințare la securitatea națională și va deveni un așa-numit coridor pentru terorism”.

În context, conducerea partidului a menționat că se va adresa la Procuratura Generală, solicitând explicații pe marginea acțiunilor speakerului Adrian Candu și autorilor proiectului.

Anterior, "Transparency International-Moldova" a publicat un comunicat de presă, în care a acuzat autoritățile de promovarea legii care ar legaliza banii obţinuţi fraudulos. Potrivit autorilor studiului, în decembrie 2016, Parlamentul a adoptat modificările la legea cu privire la cetățenia Republicii Moldova. Modificările care au intrat în vigoare la 27 iunie, extind posibilitățile de obținere a cetățeniei moldovenești. Ulterior, în vederea implementării acestor noi prevederi, Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de hotărâre de guvern cu privire la regulile de acordare a cetăţeniei prin investiţie.

Astfel, acest proiect de hotărâre de Guvern stabileşte, printre altele, că ”cetăţeanul străin sau apatridul care aplică pentru dobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova a vărsat în monedă naţională sau în una din valutele liber convertibile pe teritoriul Republicii Moldova o contribuţie nerambursabilă în valoare de cel puţin 100 (o sută) mii euro în Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă prin intermediul contului bancar de tip ESCROW al Instituţiei publice „Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova” sau a efectuat şi menţine o investiţie în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, în baza unui plan de afaceri acceptat de Comisia de examinare a dosarului pentru obţinerea cetăţeniei prin participarea la programul de investiţii în Republica Moldova, pentru o perioadă de cel puţin 60 luni, în valoarea de cel puţin 250 (două sute cinci zeci) mii euro.

Totodată, în acest proiect de hotărâre au fost identificate drept „domenii de dezvoltare strategică” - dezvoltarea sectorului imobiliar prin deţinerea în proprietate pentru o perioadă neîntreruptă de 60 de luni a unei sau mai multor construcţii cu valoare de piaţă totală de cel puţin 250 mii euro şi dezvoltarea sectorului financiar public şi a investiţiilor publice prin procurarea şi menţinerea în proprietate a hârtiilor de valoare de stat, pentru o perioadă de 60 de luni, în valoare de cel puţin 250 mii euro.

Potrivit studiului, este previzibilă situaţia că solicitanţii de ”cetăţenie prin investiţie” vor recurge, cu precădere, la variante de împrumut statului şi nu la contribuţii nerambursabile în Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă, iar autorităţile creează intenţionat opţiuni utopice pentru a distrage şi a-şi asigura argumente pentru aprobare mai lejeră a proiectelor de interes de grup.

Ulterior, deputatul-democrat Sergiu Sîrbu a acuzat organizația de dezinformare, declarând că legea corespunde integral experienței internaționale.