Среда, 28 октября 2020 г.
  • EUR: 20.16
  • USD: 17.05
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.6
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 15/13 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Autoritățile ascund participarea lui Dodon în privatizarea hotelului ”Codru” de către Plahotniuc (DOC)

13:31 2017-08-10

Класс!Autoritățile se eschivează să dea un răspuns privind implicarea Președintelui Igor Dodon în privatizarea hotelului ”Codru” de către oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Astfel, potrivit JTV, Centrul de Politici şi Reforme (CPR), a solicitat de la mai multe instituţii de stat informaţii privind implicarea lui Igor Dodon în procesul de privatizatizare a hotelului ”Codru”. Însă, la toate solicitările, Centrul a primit răspunsuri întârziate şi evazive.

CPR s-a adresat cu o solicitare similară și Președintiei RM. Preşedinţia a răspuns cu o întârziere de 11 zile, răsunsul fiind însă, unul evaziv. Președinția a menționat, că forma adresării nu corespunde celei dictate de lege și a direcționat solicitarea CPR Ministerului Economiei.

Între timp, Ministerul Economiei a oferit un răspuns CPR cu o întârzire practic de o lună. Însă și de această data, răspunsul a fost evaziv.

„Instituţia nu răspunde niciuneia dintre solicitările noastre punctuale. Asemenea Preşedinţiei, Ministerul Economiei şi Infrastructurii încalcă legea cu privire la accesul la informaţie. Guvernul nu ne-a răspuns până acum, ceea ce deja este o încălcare a legislaţiei. Regretăm cooperarea strânsă dintre instituţiile statului în dosirea acestui subiect”, declară autorii solicitărilor.

Amintim că în 2014 Jurnal TV a intrat în posesia contractului de vânzare-cumpărare a hotelului Codru, act care demonstrează că cel care a privatizat proprietatea statului cu bani mărunţi a fost actualul şef al PD, Vladimir Plahotniuc. Acesta a achiziţionat imobilul cu 50 de milioane de lei, iar ulterior Curtea de Conturi a stabilit că statul a fost prejudiciat în urma acelei tranzacţii cu peste 160 de milioane de lei.

Contractul de vânzare-cumpărare a hotelului ”Codru” a fost întocmit la 24 decembrie, 2008, între Agenția Proprității Publice și firma cipriotă Daranian Holdings Limited, reprezentantul căreia în Moldova, în ziua în care a fost efectuată tranzacția era Cristina Bălan, care și în prezent administrează un șir de companii ale oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Proprietarul hotelului ”Codru” a fost firma Codru Hospitality Ltd.. Singrul fondator și proprietar al 100% din acțiunile acestei întreprinderi, este holdingul OTIV Prime Hospitality B.V. Presa a menționat în repetate rânduri, că acest holding aparține lui Plahotniuc, iar denumirea acestuia provine de la inițialele familiei oligarhului: Oxana, Timofei, Inochentii și Vladimir. Tot acest holding este fondatorul a încă două întreprinderi ale lui Plahotniuc – hotelul ”Nobil” și clubul de noapte ”Drive”.

În 2008, când a avut loc privatizarea hotelului ”Codru”, funcția de ministru al Economiei era deținută de Igor Dodon. El declară că s-a împotrivit înstrăinării proprietății statului, și spune că nu cunoaște cui i-a revenit edificiul.