Вторник, 04 августа 2020 г.
  • EUR: 19.55
  • USD: 16.67
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 18/16 ° Завтра: 25/23 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Recuperarea „miliardului” furat decurge anevoios

10:05 2017-08-01

Класс!Recuperarea „miliardului” furat decurge anevoios. Puţin peste 1,86 miliarde de lei au fost recuperaţi, până la 1 iulie curent, de la cele trei bănci lichidate – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Informația apare în „panoul” online al miliardului furat, plasat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Suma nu diferă cu mult faţă de cea anunţată la 1 aprilie curent, de către autorităţi, scrie ”independent.md”.

Dacă în primele luni de la plasare a datelor privind recuperarea banilor, autoritățile se lăudau că procesul decurge normal, în primele luni ale anului curent lucrurile s-au schimbat. Până la 1 iulie curent, conform autorităţilor, ar fi fost recuperare aproape 1,86 miliarde de lei, suma fiind apropiată celei anunţate la 1 aprilie curent – 1,74 miliarde de lei.

Astfel, din vânzarea activelor celor trei bănci au fost recuperate puțin peste 847 milioane de lei, iar din creditul de urgenţă acordat de Banca Națională a Moldovei, în valoare de 14 miliarde de lei, au fost recuperate peste un miliar de lei.

La 26 septembrie 2016, Guvernul (controlat de regimul oligarhic al lui Vlad Plahotniuc) condus de Pavel Filip a decis să pună miliardul furat din sistemul bancar în 2014 pe spatele cetățenilor, prin procedura de asumare a răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

Miliardul de dolari furat ar putea fi recuperat în 2-3 ani și nu în 25 așa cum speculează unii experți și actori politici. Aceste asigurări veneau din partea președintelui Parlamentului Andrian Candu, în luna septembrie a anului trecut, iar în prezent speakerul face aceleași afirmaţii, uitând că deja a trecut un an de la afirmaţiile lui. Totuşi, acesta dă asigurări că „va dura poate puțin mai mult de 2-3 ani, dar cu siguranță nu 25″.

Acum, într-un interviu pentru Deutsche Welle Candu susține că din banii delapidați ar putea fi recuperate circa 600 milioane de dolari în mai puțin de 25 de ani.

„Cred că cu efortul multi-instituțional, dar și cu ajutorul partenerilor noștri externi noi vom reuși să recuperăm o mare parte din acel miliard, care din ultimele informații furnizate de compania Kroll, ar fi de 600 de milioane. Dar nu contează cifra, ci progresul, iar la ora actuală am recuperat fizic peste 1 miliard de lei, bani care urmează să fie redirecționați pentru cumpărarea hârtiilor de valoare de la Banca Națională, pentru a nu plăti și dobânda pe ele. Pe de altă parte avem mai multe active înghețate, care procedural trebuie să treacă prin instanțe, ca să putem obține decizii irevocabile de condamnare pentru cei care au fost implicați în această fraudă, ca să putem vinde acele active. Aici vorbim de o valoare nominală de piață de aproape 3 miliarde de lei moldovenești. Totodată, în septembrie vom aproba și strategia pe care o va propune Kroll și vom începe recuperarea pe diferite jurisdicții, care au fost identificate ca fiind peste hotare. Acest proces va dura poate puțin mai mult, dar cu siguranță nu 25 de ani”, menționează Andrian Candu.

Sursa: independent.md