Вторник, 14 июля 2020 г.
  • EUR: 19.41
  • USD: 17.13
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.63
Кишинев: 20/18 ° Завтра: 26/24 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Petrenco: Judecătorii s-au comportat arogant și, din nou, au încălcat legea//Cum a trecut ”pronunțarea” sentinței motivate (VIDEO)

14:55 2017-07-28

Класс!Pe 28 iulie, la judecătoria Chișinău, sectorul Râșcani urma să fie pronunțată hotărârea motivată în dosarul așa-zisului ”grup Petrenco”, în cadrul căruia, fostul deputat, Grigore Petrenco și alți participanți la protestul antioligarhic din 6 septembrie 2015, au fost condamnați la câte 4,5 și 3 ani de închisoare cu suspendare condiționată.

Însă, magistrații au decis să nu pronunțe sentința, ci să o înmâneze pe 130 de pagini tuturor celor condamnați în dosar, fapt care a trezit nemulțumirea participanților la proces.

”Astăzi, în loc de ședință, ne-a fost înmânată această sentință pe 130 de pagini. Astăzi, în loc să fie pronunțare, a fost de fapt o transmitere a sentinței, considerăm că și astăzi a fost o încălcare, la fel cum a fost timp de doi ani. A fost încălcat articolul care prevede că sentința se pronunță. Judecătorii s-au comportat foarte arogant, inclusiv cu jurnaliștii. Justiția nu funcționează”, a declarat pentru presă Grigore Petrenco.

Sursa citată a mai menționat că sentința motivată va fi examinată și va fi contestată la Curtea de Apel în termen de 15 zile, fiind una ”ilegală”.

”Așteptăm să fie examinat cât mai repede recursul nostru la Curtea de Apel. Presupunem că va fi tergiversat dosarul și de această dată. Regimul, prin această sentință, încearcă să intimideze pe cei care se opun regimului lui Plahotniuc și transmite un mesaj – dacă veți protesta – veți ajunge hărțuit prin instanțe. Acest dosar este unul principial pentru noi. Nu vom ceda în fața acestui regim, oricum vom obține câștig de cauză la CEDO”, a mai spus Petrenco.

Procurorii nu au făcut comentarii pentru presă. Nici la pronunțarea sentinței, la 28 iunie, procurorii n-au comentat decizii, atunci spunând că vor veni cu o reacție după pronunțarea motivată a sentinței și tot atunci vor spune dacă o vor contesta sau nu.

La 28 iunie curent, fostul deputat, liderul partidului ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco și alți protestatari care au participat la protestul antioligarhic din 6 septembrie 2015 în fața Procuraturii Generale, au fost condamnați la câte 4,5 și 3 ani de închisoare cu suspendare condiționată de 4 ani.

Totodată, instanța a menținut și măsura de control judiciar până la păstrarea definitivă a sentinței, ceea ce presupune interdicția de a participa la proteste și de a călători în afara Republicii Moldova.

Sentința nu este definitivă și este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Grigore Petrenco a calificat această decizie drept ilegală și o răfuială personală din partea oligarhului Vladimir Plahotniuc. Fostul deputat a mai anunțat că o va ataca la Curtea de Apel și este gata să meargă și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.