Четверг, 27 февраля 2020 г.
  • EUR: 19.44
  • USD: 17.86
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.73
Кишинев: 7/5 ° Завтра: 1/-1 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Protestele contra votului mixt continuă//Cetățenii cer abrogarea scandaloasei legi

17:07 2017-07-21

Класс!Un nou protest s-a desfășurat vineri, 21 iulie, împotriva sistemului electoral mixt, adoptat recent de PDM și PSRM în Parlament și promulgat în regim de urgență de către Președintele Igor Dodon.

Inițial, protestatarii au manifestat la Președinție și Reședința de stat, scandând: „Dodon, trădătorule, ieşi în faţa poporului!”, „Noi nu cedăm!”, „Ruşine” și „Jos dictatura” și cerând abrogarea scandaloasei legi: „Abrogaţi, apoi plecaţi!”.

De la Reședința de Stat, protestatarii au mers spre Parlament, unde Speakerul Andrian Candu urma să aibă o întrevedere cu Premierul României, Mihai Tudose. Protestatarii au anunțat că vor spune Premierului României ”să nu susțină un Guvern criminal, controlat de Plahotniuc”.

”Nu rămâne niciun cent după domnul proxenet: Voi daţi bani mafiei, banii nu ajung la cetăţeni”, a declarat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari la protestul din fața Parlamentului.

Următorul protest faţă de schimbarea sistemului electoral va avea loc pe 30 iulie, în scuarul Parlamentului, începând cu ora 12.00.

Amintim că joi, 20 iulie, în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneţia, care nu recomandă modificarea sistemului electoral în lipsa unui consens larg în societate, proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt (propus de Președintele Igor Dodon și susținut de partidul oligarhului Vladimir Plahotniuc) a fost votat în lectura a doua.

Proiectul a fost votat cu susținerea a 74 de deputați din PDM, PSRM, grupul Leancă și alți transfugi. Fracțiunile PCRM, PLDM și PL au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest.

Votarea documentului s-a produs pe fondalul unui amplu protest al partidelor de opoziție, susținut de societatea civilă, care au cerut regimului de guvernare să renunțe la modificarea sistemului electoral.

La doar câteva ore de la votare, documentul a fost promulgat în regim de urgență de către Președintele țării, Igor Dodon, iar a doua zi – publicat în ”Monitorul Oficial”.

Reacțiile dure și criticile din partea UE la modificarea sistemului electoral n-au întârziat să apară, au reacționat partidele din Parlamentul European și reprezentanții Comisiei Europene. La 21 iulie a fost difuzată Declarația comună a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini şi Comisarul european pentru extindere și politica vecinătății, Johannes Hahn în care se constată că ”votul de joi (20 iulie – n.r.) al Parlamentului Republicii Moldova privind modificarea sistemului electoral al țării este în contradicţie directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi ale Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului”.

”Continuăm să împărtășim punctul de vedere al Comisiei de la Veneția și al Biroului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului că modificările propuse ridică îngrijorări serioase cu privire la democrația efectivă în actualul context politic”, se spune în Declarația șefei politicii externe a UE și a comisarului pentru extindere.

”UE a subliniat în mod repetat - cel mai recent în timpul procedurii de asistență macrofinanciară planificată - necesitatea de a respecta mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept”, se mai spune în Declarație.

Foto: privesc.eu