Четверг, 09 июля 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.27
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.64
Кишинев: 28/26 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

PROTEST CONTRA VOTULUI MIXT//Vocile protestatarilor, astupate de concertul oligarhului. ”Parlamentul a fost transformat într-un bordel al lui Plahotniuc și Dodon”

09:33 2017-07-20

Класс!”Parlamentul a fost transformat într-un bordel al lui Plahotniuc și Dodon”. Declarația a fost făcută de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, joi, 20 iulie, în cadrul unui protest împotriva modificării sistemului electoral, organizat în fața Parlamentului, unde se preconizează votarea în lectura a doua a proiectului sistemului electoral mixt, propus de Președintele Igor Dodon și susținut de partidul oligarhului de la PDM, Vladimir Plahotniuc.

Protestatarii scandează: ”NU votul mixt!”, ”Plahotniuc – criminal!”, ”Rușine!”, ”Noi suntem poporul”, însă vocile lor sunt astupate de muzica dată la maxim în cadrul unui miting al guvernării, organizat în susținerea votului mixt.

”Uitați-vă, ce concert a făcut Plahotniuc în fața Parlamentului. Au transformat parlamentul într-un bordel al lui Plahotniuc și Dodon. Îndemn toată lumea să vină aici, în fața Parlamentului. Veniți să protestăm! Este de datoria fiecărui cetățean să fie aici!”, a declarat Năstase.

Amintim că PDM și PSRM planifică în această săptămână adoptarea în lectura a doua a scandalosului proiect de modificare a sistemului electoral și adoptarea celui mixt.

Opoziția parlamentară și extraparlamentară a anunțat un protest împotriva schimbării sistemului de vot joi, 20 iulie, începând cu ora 9, în fața Parlamentului.

Totodată, se cunoaște că PDM, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a mobilizat bugetarii pentru a-i aduna joi, 20 iulie, la un miting în susținerea modificării sistemului electoral. Mai mult, Asociaţia „Credinţă Patriei”, condusă de fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, cunoscut pentru afilierea sa oligarhului de la PDM, organizează joi o acțiune în faţa Parlamentului, iar în acest sens, de miercuri, poliția a început să îngrădească perimetrul cu garduri de fier. „Oficial este gardul lui Ghenadie Cosovan, un afiliat a lui Vladimir Plahotniuc, chipurile acest Cosovan vrea să facă o măsură publică în faţa Parlamentului. În realitate este o baricadare a regimului care nu vrea altceva decât să împiedice protestul paşnic al cetăţenilor şi uşor să aprobe proiectul votului mixt”, a declarat vicepreședintele ”Partidului Nostru”, Ilian Caşu.

Amintim că la 5 mai curent, deputații din partidele oligarhului Vladimir Plahotniuc și al Președintelui Igor Dodon, dar și din grupul Leancă, au votat în prima lectură proiectul de modificare a sistemului electoral (și uninominal, și mixt), ulterior, păstrându-l doar pe cel mixt.

Ulterior, la 16 iunie, Comisia de la Veneția a avizat negativ inițiativa lui Igor Dodon, susținută de Partidul Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt.

În pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția, atât conducerea PDM, cât și Igor Dodon au declarat că intenționează să meargă până la capăt și să adopte proiectul de lege în lectura a doua.

În opinia experților, partidele lui Plahotniuc și Dodon au nevoie de modificarea sistemului electoral pentru a se menține la guvernare în continuare, ceea ce actualul sistem proporțional nu le garantează.