Четверг, 09 июля 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.27
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.64
Кишинев: 28/26 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Și ”Partidul Nostru” își cheamă susținătorii la protest contra modificării sistemului electoral

15:09 2017-07-19

Класс!”Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi, și-a îndemnat activiștii și susținătorii, dar și toți cetățenii cărora le pasă de viitorul Moldovei, să iasă la protestul contra modificării sistemului electoral, joi, 20 iulie, în fața Parlamentului, când se așteaptă ca deputații PDM și PSRM vor vota în lectura a doua sistemul mixt.

„Chemăm toţi oamenii să vină mâine la Parlament, să le arătăm că ne opunem schimbării sistemului electoral. Ei mâine vor împinge proiectul de lege pentru a fi votat cu orice preţ. (…) Deținem informaţii sigure că Plahotniuc a ordonat ca mâine să fie aduşi sute de oameni pentru a arăta aşa-numita susţinere a proiectului”, a declarat unul din liderii PN, Dmitrii Ciubașenco miercuri, 19 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă.   

Potrivit sursei citate, nu poate fi admisă votarea proiectului tandemului Dodon-Plahotniuc, pentru că ei ”vor să distrugă toţi concurenţii şi să continue să fure ţara; Dodon îl ajută pe Plahotniuc să se menţină la putere”.

”Ei se grăbesc să facă repede acest lucru murdar şi să-i pună pe toţi în faţa faptului împlinit. Proiectul care a fost propus de PSRM şi Dodon este promovat intens de democraţi. Este clar că tandemul Plahotniuc-Dodon va fi legalizat încă o dată pentru că Dodon este sluga lui Plahotniuc”, a mai precizat Ciubașenco.

Potrivit vicepreședintelui PN, Ilian Cașu, „proiectul lui Plahotniuc şi Dodon nu are nimic în comun cu democraţia, iar proiectul votului mixt nu are sens și este ilogic în condiţiile statului capturat totalmente de Plahotniuc, acolo unde deciziile se iau în afara cadrului constituţional. Nu la Parlament sau Guvern, ci la Nobil şi GBC”.

”Organizaţiile internaţionale s-au opus modificării sistemului de vot din Republica Moldova, au dat un aviz negativ. (…) Suntem alertaţi de ceea ce preconizează să se voteze în Parlament de către tandemul Plahotniuc-Dodon - scandalosul proiect de lege privind votul mixt, caracteristic regimului tâlhăresc, mafiot. Majoritatea de buzunar a lui Plahotniuc vrea să aprobe acest proiect în condiţii cât mai obscure”, a menționat vicepreşedintele PN, Ilian Caşu.

Amintim că la 5 mai curent, deputații din partidele oligarhului Vladimir Plahotniuc și al Președintelui Igor Dodon, dar și din grupul Leancă, au votat în prima lectură proiectul de modificare a sistemului electoral (și uninominal, și mixt), ulterior, pâstrându-l doar pe cel mixt.

Ulterior, la 16 iunie, Comisia de la Veneția a avizat negativ inițiativa lui Igor Dodon, susținută de Partidul Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt.

În pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția, atât conducerea PDM, cât și Igor Dodon au declarat că intenționează să meargă până la capăt și să adopte proiectul de lege în lectura a doua.

În opinia experților, partidele lui Plahotniuc și Dodon au nevoie de modificarea sistemului electoral pentru a se menține la guvernare în continuare, ceea ce actualul sistem proporțional nu le garantează.