Воскресенье, 23 февраля 2020 г.
  • EUR: 19.19
  • USD: 17.77
  • RUB: 0.28
  • UAH: 0.73
Кишинев: 2/0 ° Завтра: 8/6 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Angajații ”AIR Moldova” acuză conducerea de ”corupție și incompetență”//Scrisoare deschisă

16:12 2017-07-18

Класс!Un grup de angajați ai Companiei Aeriene ”AIR Moldova” (piloți, inginer, personal navigant și întreținere la sol) a expediat o scrisoare deschisă în adresa Președintelui țării, Speakerului Parlamentului, Premierului și în adresa presei, în care vorbesc despre ”corupția și incompetența” care domină situația de la companie și solicită ”salvarea AIR Moldova”.

”În ultimii ani, în cadrul companiei, întreaga situație poate fi caracterizată în două cuvinte: CORUPȚIE și INCOMPETENȚĂ, iar promotorul acestei situații este nimeni altul decît directorul general al întreprinderii, cet. Scorpan Iulian”, se spune în scrisoarea deschisă, difuzată la 18 iulie.

Angajații AIR Moldova afirmă că ”pe parcursul ultimelor două săptămâni, situația a devenit GRAVĂ – care pune în pericol viața pasagerilor și a personalului navigant”.

”Aeronava de tip Embraer 190/ER-ECB/ care a efectuat cursa 9U885 Chișinău-Verona, în data de 9 iulie 2017 s-a defectat în timpul zborului. Un defect foarte și foarte grav – au început vibrații la motor, distrugerea motorului în zbor prin desprinderea palelor rotorului motorului, fapt ce putea fi catastrofal. Și astăzi, aeronava se află pe aeroportul din Verona, se caută alt motor. Din data de 9 iulie au fost anulate vreo 30 de curse aeriene și reținute alte 80. Considerăm că la această situație s-a ajuns datorită corupției și incompetenței directorului general al întreprinderii, cet. Scorpan Ilian”, se mai spune în text.

Autorii anonimi ai scrisorii afirmă că au loc situații foarte grave, iar ”mai puțin grave, sunt sute”, admise de conducerea întreprinderii.

Printre cele mai grave, potrivit documentulu ar fi faptul că ”pe parcursul ultimilor ani, Scorpan, în repetate rânduri, a schimbat organizațiile care efectuau formele tehnice ale aeronavelor, micșorând intenționat volumul lucrărilor tehnice, a resurselor motoarelor,  dar mărind artificial costurile pentru a beneficia de ”otkaturi” sau cum el spune în cercul restrâns de prieteni ”jivie denighi” (bani vii).

”La fel, în cercul restrâns de prieteni, el se justifică, făcând trimitere la că este impus de Partidul Liberal, care l-a promovat, să aducă bani la partid prin intermediul altor ”specialiști” din conducerea companiei, aduși la noi de către PL și anume: Sula Victor, Morari Serghei și Hincu Vasile”, afirmă semnatarii.

Angajații AIR Moldova mai afirmă că ”pe parcursul ultimilor ani, Scorpan Iulian a adat o indicație, penală și umilitoare, considerăm noi, șefilor Departamentului Tehnic, că dacă cineva din ingineri nu semnează că aeronava este gata de zbor, chiar dacă ea are observații tehnice, el va considera asta sabotaj și va concedia acesi ingineri”.

”Este strigător la cer. Datorită acestor indicații, la 8 iunie 2017, la cursa 9U283 Chișinău-Paris/Beauvais-Tille, la o aeronavă de tip Embraer 190 au fost scurgeri de ulei din motor pe peronul aeroportului și acest ulei s-a aprins sub aripa aeronavei”, afirmă autorii scrisorii.

În scrisoare se mai spune că foarte mulți specialiști calificați și conducători cu experiență s-au concediat în ultimii ani ”din cauza metodelor incompetente și corupte ale lui Scorpan Iulian”. Mai mult, angajații se plâng de faptul că Scorpan le-ar fi creat ”un climat de neîncredere și stres pentru toți angajații”, ”tratați prin metode Gestapo SS prin interogatorii”.

”Stimați domni, Vă rugăm respectuos să vă sesizați cât mai urgent, până nu va fi prea târziu! Având în vedere că acest cetățean deține hotel în Francfurt și casă în Milano, va fugi de urgență din Moldova, iar compania va falimenta”, mai afirmă angajații.

În prezent, în cadrul companiei activează în jur de 550 de angajați.

Directorul general al companiei ”AIR Moldova”, Iulian Scorpan, nu a comentat deocamdată aceste acuzații.