Среда, 05 августа 2020 г.
  • EUR: 19.59
  • USD: 16.64
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 25/23 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Șeful Autorităţii Aeronautice Civile, protejează compania Fly One?

10:38 2017-07-14

Класс!În pofida unui șir de scandaluri, în care a fost implicată compania aeriană Fly One, directorul adjunct al Autorităţii Aeronautice Civile, Nicolae Buzu consideră că compania, controlată de ministrul Justiției, Vladimir Cebanu, nu trebuie să fie sancționată.

Astfel, în cadrul ședinței Parlamentului din 13 iulie, Nicolae Buzu a prezentat un raport despre starea aeronavelor, aflate la balanța companiei.

În cadrul dezbaterilor, deputata comunistă Ina Șupac l-a întrebat pe Buzu, dacă compania aeriană ar putea fi sancționată ”pentru atitudinea dezgustătoare față de pasageri și dacă noi, deputații, am putea participa la aceasta. Deoarece nouă ne este clar totul, că  nu este vorba doar de starea aeronavei”, a declarat deputata, amintind de scandalul, când 180 de pasageri, au fost nevoiți să aștepte peste 24 de ore pe Aeroportul din Heraklion, după ce avionul companiei Fly One a revenit pe aeroport după decolare.

În replică, Buzu a încercat să justifice compania, declarând despre numărul insuficient de aeronave: ”dacă am avea suficiente aeronave, și nu doar la compania Fly One, atunci nu ar fi avut aceste cazuri”.

Nicolae Buzu a mai adăugat că ”a fost elaborată o nouă lege cu privire la protecția drepturilor pasagerilor și imediat ce aceasta va începe să funcționeze, eu cred că va responsabiliza și mai mult companiile”. De altfel, întrebarea dacă va fi sau nu sancționată compania Fly One, a rămas fără răspuns.

Amintim că la 3 iulie, 180 de pasageri au fost blocați mai bine de 24 de ore în aeroportul din Heraklion, Grecia, după ce avionul companiei ”Fly  One” de pe cursa Heraklion-Chișinău, a fost nevoit să se întoarcă după o oră de zbor. Pasagerii spuneau că au simțit miros de fum la bordul aeronavei. Pasagerii au fost ținuți în condițiile lipsei de informație, reprezentanții companiei abandonând legătura cu clienții. Cazul a fost soluționat după ce informația s-a scurs în presă, implicându-se deja Ambasada și Consulatul Moldovei. Ulterior, incidente de acest fel s-au produs și cu alte curse, operate de Fly One.

Fostul deputat, Grigore Petrenco, a dezvăluit la 6 iulie, după scandalul cursei Heraclion-Chișinău, că ”Fly One” pune zilnic în pericol viața oamenilor, pentru că utilizează avioane vechi, unele chiar fără testare tehnică, care, după o exploatare de 24 de ani prin țări ca Africa și Afganistan, au fost ”legalizate în Moldova, fără ca măcar să ajungă în țara noastră”. Toate documentele fiind semnate 2016 de către directorul Autorității Aeronautice Civile pe atunci, Mircea Maleca, care actualmente face parte din conducerea Fly One. Un alt demnitar care stă în spatele companiei Fly One, este ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, familia căruia se află la conducerea firmei aeriene, afirmă fostul deputat. Întreaga schemă, de la obținerea certificatelor în condiții vădite de conflicte de interese, de corupție la nivel înalt, este protejată, potrivit lui Petrenco, de oligarhul Vladimir Plahotniuc.