Четверг, 09 июля 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.27
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.64
Кишинев: 28/26 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Tapiola: Moldova a determinat UE, în premieră, să înainteze condiții dure pentru acordarea susținerii financiare (VIDEO)

10:03 2017-07-12

Класс!Moldova este prima țară căreia Uniunea Europeană i-a înaintat cerințe politice dure cu privire la respectarea democrației, în calitate de condiții pentru acordarea susținerii financiare.

Declarația a fost făcută de șeful delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV8.

Tapiola a menționat că cele 30 de condiții înaintate Moldovei pentru a obține fiecare tranșă din susținerea macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, sunt dure și au fost înaintate  pentru prima dată, în istoria Uniunii Europene și se referă în special, la respectarea normelor și mecanismelor democratice.

Funcționarul european a subliniat că decizia privind acordarea fiecărei tranșe, va fi luată în baza concluziilor, atât ce ține de implementarea noului sistem electoral, cât si situația la capitolul democrație, drepturile omului, justiție, etc..

”Desigur, aceste condiții întotdeauna sunt prevăzute la acordarea asistenței noastre macrofinanciare. Însă, în cazul dat, avem decizia și a Parlamentului European, a Comisiei și Consiliului Europei, în care sunt anumite prevederi, care obligă Comisia Europeană și serviciul său pentru relații externe, să facă propriile concluzii și o analiză a situației pe aceste chestiuni”, a declarat Pirkka Tapiola, menționând că astfel de măsuri au fost luate pentru prima dată.

Ambasadorul a menționat că poziția Uniunii Europene față de concluziile Comisiei de la Veneția este necondiționată.

”Sunt foarte puține instituții și organizații europene, opinia cărora nu o punem la îndoială”, a declarat Tapiola, referindu-se la Comisia de la Veneția și Biroul OSCE pentru drepturile omului, care au dat un aviz negativ inițiativei autorităților moldovenești de a modifica sistemul electoral, utilizînd dreptul suveran al țării.

”Ele (aceste structuri) sunt pentru noi un reper, de aceea, poziția noastră a fost acum foarte clară: noi am așteptat că țara, care este membră a Consiliului Europei, va ține cont integral de opinia Comisiei de la Veneția, nu doar din punct de vedere tehnic, dar și spiritual”, a declarat șeful delegației UE în Moldova.

Totodată, Tapiola a comunicat că deocamdată  ”este prematur” să vorbim despre concluziile Uniunii Europene, însă în cazul nerespectării condițiilor înaintate Moldovei, ”Uniunea Europeană la fel, va utiliza dreptul său suveran de a face propriile concluzii”.

Decizia privind asistența macrofinanciară pentru Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, a fost aprobată de Parlamentul European, la 4 iulie. Banii vor fi alocați în trei tranșe, cu condiția respectării normelor și principiilor democratice. Condițiile au fost înaintate după ce autoritățile moldovenești au anunțat despre modificarea sistemului electoral, în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei și Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului.