Четверг, 09 июля 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.27
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.64
Кишинев: 28/26 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Procuratura acuză Amnesty International Moldova de critici ”mai puțin obiective”//AIM: Nu negociem rapoartele noastre cu instituțiile statului

16:52 2017-07-10

Класс!Procurorul general adjunct, Igor Popa s-a arătat foarte nemulțumit de concluziile Amnesty International Moldova (AIM), care a constatat la 30 iunie curent, că ”dreptul la un proces echitabil a fost încălcat și în cazul grupului Petrenco”.

În cadrul unei ședințe comune a conducerii Procuraturii Generale cu reprezentanții AIM la 10 iulie, Popa s-a arătat deranjat că ”unele abordări sunt puțin nu foarte obiective”, prezentând în calitate de exemplu, ”ultimul raport, făcut public la 30 iunie 2017, publicat în mass-media, cu titlul ce încălcări a depistat Amnesty International Moldova în cazul grupului Petrenco”.

”Sentința motivată pe acest caz va fi pronunțată pe data de 28 iulie. Data de 28 iunie – s-a pronunțat doar dispozitivul sentinței. Esența sentinței poate fi dezbătută și cumva comentată din momentul ce este redactată integral, este pronunțată motivat. În acest act de indică că ”Amnesty International Moldova a luat act de copia sentinței de condamnare, emisă în data de 28 iunie curent”. S-ar părea că este vorba despre întreaga sentință și AIM a făcut o concluzie și radiografie a întregii sentințe și constatarea acestei încălcări: a fost indicată ”încălcarea dreptului la un proces echitabil”, se indică și ”judecarea cazului în termen rezonabil”, a declarat Popa.

Potrivit adjunctului Procurorului General, noțiunea de ”termen rezonabil” nu a fost încălcată de procurori, care au fost ”foarte cooperanți” și ”nu au fost situații în care să lungim procesul”, acuzând totodată apărarea de ”comportament inadecvat”.

Referindu-se la concluzia făcută de AIM potrivit cărora sentința nu a fost adecvată mărimii și gravități infracțiunii, Popa a declarat că la protestul din 6 septembrie 2015, ”a fost luată cu asalt una din principalele instituții ale statului”, iar acest fapt a dat o calificare gravă infracțiunii: ”noi am fost departe de gandul că aceasta a fost o manifestație pașnică. Instanța a decis să fie pedeapsa cu suspendare condiționată. Din moment ce vom primi sentința motivată o vom studia, ne vom expune dacă o vom contesta sau nu”.

”Vă rog să nu primiți aceasta ca o lecție sau observație. Pur și simplu, în situația în care ne veți critica și o veți face obiectiv, noi nu vom spune nici un NU, doar ne vom conforma și ne vom strădui să aducem situația la normal.  Noi ne dorim o colaborare obiectivă și profesionistă. Dar, vrem o critică constructivă și obiectivă, nu să fim criticați doar pentru faptul că dacă suntem una dintre instituțiile cheie în stat – atunci să fim criticați”, a mai spus Popa.

În replică, reprezentantul Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan a declarat că AIM nu-și coordonează rapoartele, poziția și concluziile cu instituțiile statului înainte de a le face publice.

”Ne dorim să fim obiectivi, luăm poziții pe diferite cazuri, nu doar pe cazul Petrenco. Nu mai declarăm pe nimeni prizonieri politici, dar chestia este alta: vrem aplicarea standardelor egale pentru toți care nimeresc pe mâna justiției. Noi ne conducem și de sentința oficială a judecătorului, dar și de monitorizarea procesului și tot ce are loc în proces cât persoana este în detenție. (...) Va fi dificil să negociem concluziile din raport sau modificarea la ceva, AIM nu negociază rapoartele sale cu instituțiile statului sau cu partide politice, asta ar însemna implicare în politică. Nu mergem cu rapoartele noastre pe la Procuratură, Parlament, partide...”, a menționat Tofan în cadrul ședinței cu conducerea Procuraturii Generale.

Amintim că Amnesty International Moldova a reacționat dur la sentința de condamnare, emisă la 28 iunie curent de către Judecătoria Chișinău, sect. Rîșcani, în privința lui Grigore Petrenco și altor participanți la proctestul din 6 septembrie 2015. Organizația constată că ”în cazul grupului Petrenco a fost încălcat dreptul la un proces echitabil”, ”sentința nominalizată poartă un caracter tendențios” și conține mai multe abateri de la standardele internaționale”.

La 28 iulie curent, fostul deputat, liderul partidului ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco și alți protestatari care au participat la protestul antioligarhic din 6 septembrie 2015 în fața Procuraturii Generale, au fost condamnați la câte 4,5 și 3 ani de închisoare cu suspendare condiționată de 4 ani.

Totodată, instanța a menținut și măsura de control judiciar până la păstrarea definitivă a sentinței, ceea ce presupune interdicția de a participa la proteste și de a călători în afara Republicii Moldova.

Sentința nu este definitivă și este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Grigore Petrenco a calificat această decizie drept ilegală și o răfuială personală din partea oligarhului Vladimir Plahotniuc. Fostul deputat a mai anunțat că o va ataca la Curtea de Apel și este gata să meargă și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Video: privesc.eu