Четверг, 09 июля 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.27
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.64
Кишинев: 28/26 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

DEZVĂLUIRI ȘOCANTE: ”Fly One” a pus zilnic în pericol viața oamenilor, folosind ”rable zburătoare”, fără testare tehnică

15:06 2017-07-06

Класс!Viața a sute de oameni, transportați cu avioanele ”Fly One”, a fost pusă în pericol zilnic din cauza stării tehnice a flotei acestei companii, controlate de familia ministrului Justiției, Vladimir Cebotari și fostul director al Autorității Aeronautice Civile, Mircea Maleca, schema criminală fiind protejată de cel mai înalt nivel – de patronul PDM, Vladimir Plahotniuc.

Dezvăluirile au fost făcute de fostul deputat, liderul partidului ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco joi, 6 iulie, după scandalul cursei Heraclion-Chișinău, operate de ”Fly One”.

”M-a imprresionat istoria pasagerilor cursei ”Heraclion-Chișinău”. Aceste istorii se repetă în fiecare zi cu avioanele companiei ”Fly One”: defecțiuni tehnice, întârzieri, atitudinea proastă față de pasageri și pericolul în care sunt puse viețile oamenilor pentru că flota este foarte veche”, a declarat Petrenco.

Potrivit lui Petrenco, care dezvăluie informațiile primite de la sursele din cadrul Autorității Aeronautice Civile, compania ”Fly One” a primit licența de funcționare, în baza unei aeronave vechi, ”legalizate în Republica Moldova de către directorul Autorității Aeronautice Civile, Mircea Maleca fără ca măcar nava să fie în țară”.

”Toată istoria ”Fly One” este bazată pe corupție. Compania a primit certificatul de funcționare, pe 28 martie 2016, semnat de directorul Autorității Aeronautice Civile pe atunci - Maleca, acum el este în conducerea companiei Fly One. Certificatul a fost eliberat în condiții de conflict de interese, corupție la nivel de stat. Compania aparține demnitarilor de rang inalt – familiei ministrului justiției, Vladimir Cebotari și fostului director al Autorității Aeronautice Civile, Maleca”, afirmă Petrenco.

Potrivit sursei citate, aeronava ER AXJ, cu număr de serie 295 produsă de Airbus, care a fost exploatată din anul 1992 în Cipru, Afganistan și Africa, a ajuns în anul 2016 în posesia companiei Fly One, ”primind certificat de navigabilitate în luna martie 2016, fără ca măcar să fie în Moldova”.

”Autoritatea Aeronautică Civilă a eliberat certificat de navigabilitate acestei nave fara ca ea să treaca controlul tehnic. De facto, AAC a legalizat pe teritoriul RM o navă de 24 de ani, exploatată în condiții dubioase în Africa și Afganistan. Având acest certificat de navigabilitate cu o singura navă, Fly One obține certificatul de exploatare (licența de funcționare) – AO CMD21. Toată lumea din sistem cunoaște despre aceste fărădelegi, cunoaște cum Fly One a obținut această licență”, a declarat Petrenco.

Potrivit politicianului, ”timp de un an, această aeronavă a transportat zeci de mii de pasageri. În fiecare zi exista riscul prăbușirii acestei aeronave și pierderii de vieți omenești. Ei au mers conștient la asta, știind că nava nu a trecut controlul”.

”Avionul ERAXJ nu a trecut testarea tehnică la producător, dar a fost legalizat în RM. A zburat timp de un an, inclusiv a survolat spațiul aerian al UE. A pus zilnic în pericol viața cetățenilor. Acum el nu mai zboară, dar zboară alte avioane, la fel de vechi sau mai vechi, produse prin anii 90 și exploatate în Africa, Afganistan, rable zburătoare”, a mai precizat Petrenco.

Potrivit ex-deputatului, ”Fly One exploatează și alte nave rable zburătoare. Fly One transportă pasagerii cu aeronava EK32008 – acest avion are nr de serie 229 – adică e și mai vechi. Există mare pericol pentru viața cetățenilor”.

Sursa citată a mai menționat că vârsta medie a flotei Fly One este de peste 24 de ani, compania ocupând loculk 239 din 251, conform unui clasament citat de fostul deputat.

Reprezentanții companiei ”Fly One” n-au reacționat deocamdată la aceste dezvăluiri.

Amintim că la 3 iulie, 180 de pasageri au fost blocați mai bine de 24 de ore în aeroportul din Heraklion, Grecia, după ce avionul companiei ”Fly One” de pe cursa Heraklion-Chișinău, a fost nevoit să se întoarcă după o oră de zbor. Pasagerii spuneau că au simțit miros de fum la bordul aeronavei. Pasagerii au fost ținuți în condițiile lipsei de informație, reprezentanții companiei abandonând legătura cu clienții. Cazul a fost soluționat după ce informația s-a scurs în presă, implicându-se deja Ambasada și Consulatul Moldovei.