Четверг, 09 июля 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.27
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.64
Кишинев: 28/26 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Autoritățile solicită găgăuzilor să-și tempereze cerințele privind schimbarea sistemului electoral (VIDEO)

10:40 2017-07-06

Класс!Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Cîrnaț, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc le recomandă găgăuzilor să-și tempereze solicitările privind numărul de mandate în Parlament.

Pretențiile față de găgăuzi au răsunat în cadrul așa-numitor dezbateri publice pe marginea modificării sistemului electoral, organizate în Parlament de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.

Reprezentantul puterii judiciare a reacționat astfel, drept răspuns la propunerile vociferate de președintele comunității găgăuze din Moldova, Nicolai Terzi, de a consolida reprezentanța poporului găgăuz în Parlament.

În replică, Cîrnaț a declarat că Terzi trebuie să înțeleagă că ”pe teritoriul Republicii Moldova există trei elemente constructive ale statului”. ”Unul din aceste elemente este poporul. Pe teritoriul Republicii Moldova, nici într-un caz, nu poate fi vorba despre poporul găgăuz”, a menționat membrul Consiliului Suprem al Magistraturii.

”Dumneavoastră utilizați termenul ”poporul Găgăuziei” în Parlamentul Republicii Moldova, este o declarație anticonstituțională, care duce la separatism. De asemenea, ideea despre cinci deputați în Parlamentul Republicii Moldova, este o încercare de discriminare a altor minorități etnice, care locuiesc în Moldova”, a subliniat Cîrnaț.

Membrul Consiliului Suprem al Magistraturii a amintit celor prezenți la ”dezbateri” din partea Găgăuziei, că ei nu sunt în drept să numească Autonomia ”pământ”, în pofida denumirii oficiale ”Gagauz-Yeri” (Pământul găgăuzilor).

”Nu Yeri, după cum spuneți, dar unitate administrativ-teritorială Găgăuzia, deoarece nu există pământ găgăuz. Este pământul Republicii Moldova”, a declarat reprezentantul puterii judiciare supreme din Moldova.

Mai mult, Cîrnaț a decis să le amintească găgăuzilor că ei reprezintă minoritatea națională, reprezentantă în Guvernul Moldovei, iar Adunarea Populară a Găgăuziei are dreptul la inițiative legislative. ”Bucurați-vă de ce aveți”, le-a recomandat membrul Consiliului Suprem al Magistraturii, Teodor Cîrnaț, în replică la propunerea participanților la dialog din partea Găgăuziei de a consolida reprezentanța găgăuzilor în Parlament.

Statutul găgăuzilor, în calitate de popor, este prevăzut în statutul special Găgăuzia (Gagauz Yeri) din 23 decembrie 1994. ”Purtătorul iniţial al statutului Găgăuziei (Gagauz Yeri — locul unde trăiesc găgăuzii) este poporul găgăuz puţin numeros, care locuieşte compact pe teritoriul Republicii Moldova”, se spune în document.

Reprezentanții Găgăuziei insistă pe o cotă din cinci deputați în Parlamentul Republicii Moldova, după ce s-a aflat că proiectul reformei sistemului electoral, prevede nu mai mult de două-trei mandate pentru Găgăuzia. De menționat, că în baza actualului sistem electoral proporțional, în ultimele două legislaturi au fost aleși câte patru deputați din Autonomie.