Вторник, 22 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.64
  • USD: 16.66
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 19/17 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Consilier municipal: Chișinăuienii, impuși să privească încă un episod din serialul regimului ”Lupta cu Rechinii Corupți”

09:23 2017-07-06

Класс!Şeful Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei municipiului Chişinău, Igor Gamreţchi, principalul figurant în dosarul parcărilor cu plată, a ”revenit relaxat” la locul de muncă, chișinăuienii fiind ”impuși să privească încă un episod din serialul regimului ”Lupta cu Rechinii Corupți””.

Despre aceasta anunță reprezentantul fracțiunii ”Partidului Nostru” din Consiliul Municipal Chișinău, Ilian Cașu.

”Igor Gamretki, principalul suspect in dosarul parcarilor cu plata, a revenit relaxat la directia transport. In speranta obtinerii unei pedepse mai blande, Gamretki si-a fi recunoscut vina in fata procurorilor. Acum il asteapta o amenda de maximum 300,000.00 lei: o suma ridicola comparativ cu acuzatiile initiale de luare de mita. Ca o hiena cu experienta, Gamretki a stiut cum sa aiba grija de haita. Acum e rindul haitei sa-l protejeze. Noi, chisinauienii, suntem impusi sa privim inca un epizod din serialul regimului "Lupta cu Rechinii Corupti"”, a anunțat joi, 6 iulie, consilierul municipal.

Amintim că recent, procuratura a anunțat că a finalizat urmărirea penală şi a deferit justiţiei cauza penală de învinuire a lui Igor Gamrețchi care, fiind în funcția de șef al Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei municipiului Chişinău, potrivit procurorilor, ”în calitate de autor şi organizator, ar fi comis traficul de influenţă la selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală”. 

Pe durata anchetei, au fost documentate întâlniri periodice ale Şefului DGTPCC cu un om de afaceri, despre care există probe că ar fi gestionarul din umbră al agentului economic câştigător, al altor companii de parking, dar şi al unor offshoruri. Potrivit înţelegerilor dintre şeful DGTPCC cu omul de afaceri, acesta i-a promis că poate interveni pe lîngă edilul capitalei în vederea iniţierii implementării respectivului proiect în schimbul cedării a 26% din capitalul social al companiei care urma a fi desemnată cîştigătoare. Ulterior, propunerea omului de afaceri a fost acceptată de primar cu condiţia partajării în mod egal între cei doi a cotei de 26%.  Prin urmare, la indicaţia Primarului municipiului Chişinău a fost iniţiată procedura de organizare a concursului, chiar dacă termenul de desfăşurare deja expirase.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie anunță că ”au colectat probe care confirmă faptul că licitaţia privind parteneriatul public-privat a fost trucată, iar funcţionarii Primăriei şi reprezentanţii companiei câştigătoare ar fi acţionat în complicitate”.

Oficialii au mai anunțat că învinuitul, Igor Gamrețchi, ”a încheiat cu procurorul acord de recunoaştere a vinovăţiei, cauza penală urmînd a fi examinată de către instanţa de judecată în procedură specială. Legislaţia procesual-penală statuează că, acordul de recunoaştere a vinovăţiei este o tranzacţie încheiată între procuror şi învinuit, care şi-a dat consimţămîntul de a-şi recunoaşte vina în schimbul unei pedepse reduse”. 

Potrivit procuraturii, inculpatul este cercetat în stare de arest la domiciliu, iar dacă vina lui va fi demonstrată, acesta riscă amendă în mărime de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 6 ani.