Понедельник, 21 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.69
  • USD: 16.63
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 14/12 ° Завтра: 18/16 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Autoritățile din Moldova au ignorat recepția, organizată cu ocazia Zilei Independenței SUA

13:04 2017-07-03

Класс!Reprezentanții regimului de guvernare din Republica Moldova au ”boicotat” recepția, organizată de Ambasada Statelor Unite ale Americii la 30 iunie la Chișinău cu ocazia Zilei Independenței SUA. La recepție nu au fost văzuți nici Premierul, nici Președintele Parlamentului, nici alți conducători ai țării, ”formali și informali”.

Dezvăluirile au fost făcute de fostul ambasador al Moldovei în Austria, Andrei Popov care scrie despre ”boicotul” ostentativ al recepției SUA care ar fi, în opinia sa, ”o reacție de nemulțumire față de înăsprirea poziției americanilor la subiectul modificării sistemului electoral”.

”Mi s-a parut doar mie sau ati remarcat si voi absenta de la acest eveniment - in premiera din cate imi aduc aminte - a conducatorilor tarii (formali si informali), ministrilor (cu exceptia unui singur George Balan) si deputatilor din majoritatea parlamentara (cu exceptia lui Vladimir Hotineanu)?

Absenta lor a fost atat de vizibila si in contrast atat de izbitor cu practica anterioara sau, bunaoara, cu receptia de ziua Europei din luna mai (unde pe langa Premier si dl Coordonator au fost vreo 5-6, minim, deputati democrati si cativa ministri), incat mi se creaza impresia ca este vorba despre un "boicot" ostentativ, o decizie asumata, evident coordonata si menita sa transmita gazdelor un semnal. Dar ce fel de semnal? Doar unul de nemultumire fata de recenta inasprire a pozitiei americanilor pe subiectul modificarii sistemului electoral? Sau si de avertizare cum ca "daca va luati si voi dupa europeni si conditionati dansul cu respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, bagati de seama, am putea valsa si cu altii, care-s mai putin capriciosi"?”, a scris pe rețele de socializare Andrei Popov.

”Straniu lucru, nu vi se pare? Vinerea trecuta anunti ca relansezi ditamai Dialogul Strategic cu SUA, iar peste exact o saptamana nici Premierul, nici Speakerul, nici ministrii sau deputatii tai nu vin la receptia oferita de partenerul tau strategic? Oare doar insistenta dnei Bridget Brink pe subiectul modificarii sistemului electoral e de vina? Sau a contat si faptul ca, de aceasta data, oficialul american (cel putin din cate cunosc eu) nu s-a mai intalnit cu Presedintele Partidului Democrat/Coordonatorul coalitiei de guvernare?”, afirmă Popov.

Fostul ambasador mai scrie că ”atunci cand in locul unor institutii independente care sa lucreze in interesul cetatenilor si in baza interesului national avem dominarea unor structuri informale de putere (ghidate in primul rand de interese corporative, nici macare partiinice) nu exista nici o garantie ca maine, sau luna viitoare, sau peste un an sau in 2019, cineva, acel Cineva care are aproape toata puterea in stat, nu va decide - desigur in mod SUVERAN - ca in interesul lui este mai convenabil sa intoarca Moldova la 180 de grade?”.