Пятница, 28 февраля 2020 г.
  • EUR: 19.45
  • USD: 17.77
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.72
Кишинев: 3/1 ° Завтра: 7/5 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Politician: Plahotniuc izolează tot mai mult țara noastră de comunitatea internațională

11:46 2017-07-03

Класс!Prin sentința de condamnare a ”grupului Petrenco”, justiția subordonată oligarhului Vladimir Plahotniuc a ignorat poziția comunității internaționale în acest caz, izolând și mai mult țara noastră. De această părere este fostul deputat, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco.

”Sentința este ilegală, încalcă drepturile fundamentale ale omului. Judecătorii au lăsat în vigoare așa numitul control judiciar și toate restricțiile: în continuare nu avem dreptul să participam la proteste, se încalcă și dreptul la libera circulație – nu putem părăsi RM”, afirmă Petrenco.

Potrivit politicianului, ”această sentință cu termen de probațiune, ne exclude din următoarele alegeri atât parlamentare, cât și locale”: ”Noi și eu, personal, în calitate de președinte al unui partid politic de opoziție, nu avem dreptul să protestăm, să candidăm la alegeri, să circulam peste hotare, despre ce fel de democrație și libertate vorbim?”

”Este și o sentință politică, având în vedere că acest dosar a fost recunoscut politic de mai multe organizații internaționale, dar și de cele din Moldova. Cunoașteți declarațiile membrilor APCE, prin care am fost recunoscuți drept deținuți politici, cunoaștem poziția Departamentului de Stat al SUA  (noi am fost incluși într-un capitol aparte, recunoscuți drept deținuți politici). Cunoaștem poziția Guvernului Federal al Germaniei care a confirmat caracterul politici al acestui dosar. Toate aceste lucruri erau cunoscute și de Plahotniuc, și de toți executorii lui din sistemul judecătoresc.

Aceasta a fost o sentință prin care s-a ignorat poziția comunității internaționale, cu bună știință. Asta arată cât de inadecvat la momentul de față este Plahotniuc. Încrederea oarbă în propriile forțe este o greșeală a lui, demonstrată prin faptul că apar asemenea sentințe de condamnare. Plahotniuc izolează tot mai mult țara noastră de comunitatea internațională, face o republică bananiera în inima Europei, încalcă angajamentele asumate de RM în fața Consiliului Europei”, a mai spus Petrenco.

Fostul deputat, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco a anunțat deja inițierea procedurilor legale pentru includerea oligarhului Vladimir Plahotniuc (și tuturor persoanelor care au executat comanda acestuia privind condamnarea la închisoare a ”grupului Petrenco”) în ”lista neagă” - ”Global Magnitsky Act” (Global Magnitsky Human Rights Accountability Act).

”Încălcarea drepturilor omului în cazul nostru a fost constatată de raportul Departamentului de Stat al SUA și, existența sentinței de condamnare ne permit să apelăm la proceduri legale care vor fi activate de noi pentru ca anume Plahotniuc Vladimir și cei care îndeplineau ordinele politice la comandă sa, să fie incluși în această listă la nivel global și să fie recunoscuți drept cei care violează drepturile omului în mod constant”, a anunțat Petrenco la 30 iunie.

Sursa citată a subliniat că ”sentința de condamnare din 28 iunie curent este o probă concludentă și necesară pentru ca să ne adresăm în mod oficial ca Plahotniuc să fie sancționat”.

”Global Magnitsky Act prevede mai multe sancțiuni. În special, persoanele incluse în lista neagră nu au dreptul să intre pe teritoriul SUA, iar persoanele care colaborează cu cei din lista neagră, inclusiv pe domeniul afacerilor economice, riscă să fie și ele sancționate”, a mai precizat Petrenco.