Пятница, 28 февраля 2020 г.
  • EUR: 19.45
  • USD: 17.77
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.72
Кишинев: 10/8 ° Завтра: 4/2 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Ex-deputat: Orice persoană din Moldova poate fi condamnată fără probe dacă există o comandă de sus

16:00 2017-06-30

Класс!Constatarea a fost făcută de fostul deputat, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco, vineri, 30 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, comentând sentința de condamnare la 4,5 ani de închisoare cu suspendare, ”emisă de judecători în lipsa unor probe”.

”Este și o sentință absurdă, fiind aprobată fără ca să existe probe concludente care ar demonstrat vina noastră. Nu au fost nici elementele unei infracțiuni, nemaivorbind despre dezordini în masă. Judecătorii au recurs la adoptarea unei sentințe de condamnare în lipsa probelor”, afirmă Petrenco.

Potrivit sursei citate, este un precedent periculos când oricine, indezirabil regimului Plahotniuc, poate fi condamnat în lipsa probelor.

”Orice persoană poate fi condamnată în Republica Moldova, chiar și în lipsa probelor, dacă există o comandă de sus. În acest caz este important să nu tăcem! Ne bucurăm că deja sunt reacții și sunt destul de dure, ele condamnă această sentință a regimului. Au urmat reacții și condamnări din partea reprezentanților partidelor de opoziție, atât de stânga, cât și de dreapta; reacția de astăzi a Amnesty International Moldova care s-a expus foarte dur în privința acestei sentințe de condamnare. Sunt convins că vor fi și altele. Nu exclud că la nivelul Consiliului Europei va fi inițiat un raport privind funcționarea instituțiilor de drept din RM și respectarea drepturilor fundamentale ale omului”, mai spune sursa citată.

Amintim că fostul deputat, liderul partidului ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco și alți protestatari care au participat la protestul antioligarhic din 6 septembrie 2015 în fața Procuraturii Generale, au fost condamnați la câte 4,5 și 3 ani de închisoare.

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sectorul Râșcani, i-au condamnat la 28 iunie, pe membrii așa-zisului ”grup Petrenco” la închisoare cu un termen de suspendare condiționată de 4 ani și le-a aplicat amenzi a câte 8 și 10 mii de lei.

În acest timp, membrii așa-zisului ”grup Petrenco” nu au dreptul să-și schimbe domiciliul sau reședința fără acordul prealabil al instanței.

Totodată, se păstrează și măsura de control judiciar până la păstrarea definitivă a sentinței, ceea ce presupune interdicția de a participa la proteste și de a călători în afara Republicii Moldova.

Sentința nu este definitivă și este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Grigore Petrenco a calificat această decizie drept ilegală și o răfuială personală din partea oligarhului Vladimir Plahotniuc. Fostul deputat a mai anunțat că o va ataca la Curtea de Apel și este gata să meargă și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.