Понедельник, 21 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.69
  • USD: 16.63
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 14/12 ° Завтра: 18/16 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Petrenco anunță inițierea procedurilor legale pentru includerea lui Plahotniuc în ”lista neagă” - ”Global Magnitsky Act”

13:46 2017-06-30

Класс!Controversatul oligarh moldovean, Vladimir Plahotniuc și persoanele care au executat comanda acestuia privind condamnarea la închisoare a ”grupului Petrenco”, ar putea fi incluși în ”lista neagă” - ”Global Magnitsky Act” (Global Magnitsky Human Rights Accountability Act).

Fostul deputat, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco a anunțat vineri, 30 iunie, despre inițierea procedurilor legale în acest sens.

Politicianul a amintit că membrii ”grupului Petrenco” au fost recunoscuți drept ”deținuți politici” în raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului.

”Toate aceste lucruri erau cunoscute și de Plahotniuc, și de toți executorii lui din sistemul judecătoresc. A fost o sentință prin care s-a ignorat poziția comunității internaționale, cu bună știință. (…) Faptul că a fost ignorată poziția Departamentului de Stat al SUA și sentința de condamnare ne-au determinat să inițiem toate procedurile legale pentru ca prevederile ”Global Magnitsky Act” să fie aplicate față de Plahotniuc și față de executorii lui, folosiți pentru a condamna ”grupul Petrenco”, a anunțat vineri, 30 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, Grigore Petrenco.

Fost deputat a precizat că ”Actul Magnitsky a fost extins acum câteva luni de către Președintele SUA și a fost semnat „Global Magnitsky Act”, sub incidența căruia cad toți cei care încalcă drepturile omului în diferite cazuri de rezonanță în diferite state ale lumii”.

”Încălcarea drepturilor omului în cazul nostru a fost constatată de raportul Departamentului de Stat al SUA și, existența sentinței de condamnare ne permit să apelăm la proceduri legale care vor fi activate de noi pentru ca anume Plahotniuc Vladimir și cei care îndeplineau ordinele politice la comandă sa, să fie incluși în această listă la nivel global și să fie recunoscuți drept cei care violează drepturile omului în mod constant”, a mai spus Petrenco.

Sursa citată a subliniat că ”sentința de condamnare din 28 iunie curent este o probă concludentă și necesară pentru ca să ne adresăm în mod oficial ca Plahotniuc să fie sancționat”.

”Global Magnitsky Act prevede mai multe sancțiuni. În special, persoanele incluse în lista neagră nu au dreptul să intre pe teritoriul SUA, iar persoanele care colaborează cu cei din lista neagră, inclusiv pe domeniul afacerilor economice, riscă să fie și ele sancționate. Acesta este un instrument care poate fi folosit pentru ca drepturile omului să fie respectate în lume, iar cei care le încalcă să fie trași la răspundere”, a mai precizat Petrenco.

Amintim că fostul deputat, liderul partidului ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco și alți protestatari care au participat la protestul antioligarhic din 6 septembrie 2015 în fața Procuraturii Generale, au fost condamnați la câte 4,5 și 3 ani de închisoare.

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sectorul Râșcani, i-au condamnat la 28 iunie, pe membrii așa-zisului ”grup Petrenco” la închisoare cu un termen de suspendare condiționată de 4 ani și le-a aplicat amenzi a câte 8 și 10 mii de lei.

În acest timp, membrii așa-zisului ”grup Petrenco” nu au dreptul să-și schimbe domiciliul sau reședința fără acordul prealabil al instanței.

Totodată, se păstrează și măsura de control judiciar până la păstrarea definitivă a sentinței, ceea ce presupune interdicția de a participa la proteste și de a călători în afara Republicii Moldova.

Sentința nu este definitivă și este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Grigore Petrenco a calificat această decizie drept ilegală și o răfuială personală din partea oligarhului Vladimir Plahotniuc. Fostul deputat a mai anunțat că o va ataca la Curtea de Apel și este gata să meargă și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.