Суббота, 29 февраля 2020 г.
  • EUR: 19.45
  • USD: 17.77
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.72
Кишинев: 10/8 ° Завтра: 5/3 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Filip a fost întrebat la APCE despre dosarul Petrenco: Vreți să fiți Premierul unei țări unde există deținuți politici? (VIDEO)

18:55 2017-06-26

Класс!Premierul Pavel Filip, a fost întrebat luni, 26 iunie, la ședința Adunării Parlamentare a Consiliului Europei despre cazul fostului deputat, membrul de onoare al APCE, Grigore Petrenco care riscă să facă pușcărie pentru participarea la un protest pașnic împotriva regimului oligarhic de la guvernare.

Reprezentantul Stângii Europene Unite, deputatul Andrej Hunko l-a întrebat pe Filip dacă acesta vrea să fie Premierul unei țări unei există deținuți politici.

”Știți că Grigore Petrenco a fost membru al APCE, ulterior – membrul de onoare al APCE, iar în ultimii ani el a fost persecutat pentru protestul pașnic împotriva oligarhizării țării. Poimâine el ar putea fi condamnat la 4,5 ani de închisoare. Noi considerăm că el este deținut politic. Ce credeți Dvs în acest sens? Vreți să fiți Premierul unei țări unde există deținuți politici?”, a întrebat Hunko.

În replică, Premierul Filip, a declarat că ”nu poate confirma statutul de deținut politic al lui Petrenco” și că în Republica Moldova nu există așa noțiuni.

”Eu nu pot să confirm statului lui de deținut politic. În Republica Moldova nu se vorbește în așa termeni, de deținuți politici, nu se percepe așa, fie ca este vorba despre Petrenco sau despre altcineva. Nu cunosc detaliile acestui dosar. Acestea sunt doar câteva dosare din cele peste 220 de mii existente în sistemul nostru”, a spus Filip în fața deputaților APCE.

Procurorii au cerut în cadrul ședinței de judecată din 23 iunie o pedeapsă de 4 ani și șase luni de închisoare pentru fostul deputat, membrul de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco pentru participarea la protestul antioligarhic din 6 septembrie 2015. Pentru ceilalți participanți la protest din așa-numitul ”grup Petrenco”, procurorii au cerut câte trei ani de închisoare.

Următoarea ședință de judecată este planificată pentru data de 28 iunie, începând cu ora 09.30.

Amintim că fostul deputat, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră - Moldova” (Blocul roșu), Grigore Petrenco și camarazii săi au fost arestați după participarea la protestul antioligarhic din septembrie, 2015. Deținuții politici din așa-zisul ”grup Petrenco”, după mai bine de jumătate de an, cât s-au aflat în închisoare și două luni de arest la domiciliu, au fost plasați sub control judiciar, cu interdicția de a participa la acțiuni de protest și alte interdicții, care sfidează drepturile constituționale ale acestora. Dacă vor fi recunoscuți vinovați, inculpații riscă până la 8 ani de închisoare pentru organizarea și participarea la acțiunea de protest din 6 septembrie 2015 în fața Procuraturii Generale.

Membrii ”grupului Petrenco” au fost recunoscuți drept ”deținuți politici” în raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului, de reprezentanții Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și de către Guvernul federal al Germaniei.