Понедельник, 21 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.69
  • USD: 16.63
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 14/12 ° Завтра: 18/16 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Petrenco despre solicitarea procurorilor: Este o persecuție politică, intimidare, adresată tuturor forțelor politice (VIDEO)

14:22 2017-06-23

Класс!Fostul deputat, membrul de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco comentează solicitarea procurorilor care au cerut vineri, 23 iunie, 4 ani și jumătate de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis pentru toți protestatarii așa-zisului ”grup Petrenco” care au manifestat în fața Procuraturii Generale la 6 septembrie 2015.

”Această solicitare a procurorilor, dar, de fapt, a regimului, este una aberantă, absolut ilegală, absurdă. Partea acuzării nu are nicio probă concludentă ca să demonstreze vinovăția noastră. Ne acuză de organizarea și participarea la dezordini în masă, dar, în viziunea noastră nu au avut loc nici elementele unei infracțiuni. A fost un protest pașnic, ulterior, am protestat la Procuratura Generală, am instalat corturi. Este normal într-o societate democratică ca oamenii să aibă dreptul să protesteze liber, să-și exprime poziția, chiar dacă aceasta nu le place celor de la guvernare. Noi atunci am cerut să fie trași la răspundere toți cei implicați în furtul miliardului - Shor, Drăguțanu, Gurin, ceilalți – dar și beneficiarul final – Plahotniuc”, a declarat vineri, 23 iunie, Grigore Petrenco pentru jurnaliști.

Fostul deputat a menționat că pledează în continuare nevinovați, iar solicitarea procurorilor privind pedeapsa cu închisoare și cu executare ”este și un semnal negativ inclusiv în adresa partenerilor externi”.

”Cunoaștem poziția Consiliului Europei, poziția APCE în acest sens. Membrii APCE au adoptat au adoptat mai multe declarații și au solicitat autorităților din Moldova să ne elibereze și să înceteze persecuțiile. (…) La ședințele noastre vin reprezentanții misiunilor diplomatice străine, acreditate în Moldova. Ei arată, prin tot ce fac, că urmăresc cu atenție acest proces și consideră că el este motivat politic”, a mai spus Petrenco.

Potrivit liderului partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova”, solicitarea procurorilor este o persecuție politică, intimidare, adresată tuturor forțelor politice.

”Această persecuție politică noi o calificăm ca pe o intimidare a tuturor forțelor de opoziție, a tuturor celor care se împotrivesc regimului lui Plahotniuc, este un mesaj pentru toate forțele de opoziție – dacă o să vă împotriviți – veți petrece timpul prin instanțe sau chiar după gratii. Cred că într-o țară democratică și europeană, asemenea procese nu au dreptul să existe”, a mai precizat Petrenco.

Procurorii au cerut în cadrul ședinței de judecată din 23 iunie o pedeapsă de 4 ani și șase luni de închisoare pentru fostul deputat, membrul de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco pentru participarea la protestul antioligarhic din 6 septembrie 2015. Pentru ceilalți participanți la protest din așa-numitul ”grup Petrenco”, procurorii au cerut câte trei ani de închisoare.

Următoarea ședință de judecată este planificată pentru data de 28 iunie, începând cu ora 10.00.