Воскресенье, 20 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.62
  • USD: 16.63
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 18/16 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Avocatul poporului, prins cu minciuna?//Ex-deputat dezminte declarațiile lui Cotorobai despre vizitele la penitenciar

10:54 2017-06-23

Класс!Fostul deținut politic, ex-deputat și liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco spune că nu a fost vizitat la Penitenciarul nr.13 de către avocatul poporului, Mihai Cotorobai, în pofida declarațiilor triumfaliste ale acestuia.

”M-a mirat faptul că la P13 pe mine m-a vizitat avocatul poporului. Într-adevăr, eu am făcut o adresare pe numele ombudsmanului. Însă, el nu m-a vizitat, deși au existat motive mai mult decât suficiente”, a declarat Grigore Petrenco după ce Mihai Cotorobai, Avocatul Poporului a anunțat public că l-a vizitat pe Grigore Petrenco, pe Vladimir Filat și pe Veaceslav Platon la Penitenciarul 13.

Fostul deputat amintește că a fost vizitat la P13 de mai mulți reprezentanți ai Consiliului Europei, ai APCE și deputați în Parlament, nu și Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai.

”La P13, cu mine personal au comunicat reprezentanții Comitetului Consiliului Europei pentru prevenirea torturii, dar și deputații Bundestagului și APCE, Andrej Hunko, delegația Comitetului de monitorizare al APCE în frunte cu dl Shennah,  membrii Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Vladimir Țurcan și Grigore Novac. Chiar mi-i interesant cu care Grigore Petrenco s-a întâlnit în penitenciar avocatul poporului, Cotorobai”, a mai spus Petrenco.

În ajun, la conferința organizată cu ocazia Zilei Internaționale pentru susținerea victimelor torturii, avocatul poporului, Mihai Cotorobai, a fost acuzat de inacțiune în mai multe cazuri de tortură. Mihai Cotorobai a fost întrebat ce de nu a reacționat și în alte cazuri, decât la cele produse în penitenciar, cum ar fi: cazul protestelor din 24 aprilie 2016, din 27 august 2016, agresarea jurnaliștilor, cazul Petrenco, cazul primarului de Basarabeasca, cazul Ursachi – cu torturarea persoanelor devenite incomode puterii.

În replică, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului, Maria Bănărescu a declarat că ”mai întâi trebuie să fie demonstrată tortura”. Iar Mihai Cotorobai afirmă că ”nu a reacționat pentru că legea nu-i permite acest lucru”.  ”Avocatul poporului reacționează expres numai la adresările individuale ale persoanelor. Cand sunt de rezonanță, politice noi reacționăm”, s-a justificat Cotorobai.

”Unde ne permite legea – noi reacționăm, am reacționat. Numai în cazurile în care ne permite lege. Unde este deja intentat dosar penal, unde sunt examinate acțiunile persoanelor, eu deja gata, acolo sunt legate mâinile. Avocatul poporului nu se implică în politică. Petrenco s-a adresat – am fost la el, Filat s-a adresat – am fost la el. Platon – la fel, de câte ori deja. Noi ținem respectul legii. Dacă legea îmi permite măcar puțin spațiu pentru activitate – noi reacționăm”, afirma Cotorobai la 22 iunie.