Понедельник, 21 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.69
  • USD: 16.63
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 25/23 ° Завтра: 17/15 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Avocatul poporului, acuzat de inacțiune în mai multe cazuri de tortură

17:26 2017-06-22

Класс!Poziția ”mai timidă” a avocatului poporului în majoritatea cazurilor de rezonanță cu aplicarea torturii față de persoanele incomode guvernării, a nimerit în vizorul presei, prezente la conferința organizată de avocatul poporului, Mihai Cotorobai, joi, 22 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale pentru susținerea victimelor torturii.

Mihai Cotorobai a fost întrebat ce de nu a reacționat și în alte cazuri, decât la cele produse în penitenciar, cum ar fi: cazul protestelor din 24 aprilie 2016, din 27 august 2016, agresarea jurnaliștilor, cazul Petrenco, cazul primarului de Basarabeasca, cazul Ursachi – cu torturarea persoanelor devenite incomode puterii.

”De ce nu vă îngrijorează creșterea considerabilă a plasărilor în arest, când acțiunile imputate nici nu prevăd asemenea măsuri, agresiunile față de jurnaliști (un caz - din partea a președintelui Comisiei parlamentare și altul - agresarea jurnalistei Roșcovan în plină stradă)? Cazul 27 august 2016, când poliția practic a torturat cu gaze lacrimogene cetățenii – nu am văzut nicio reacție din partea avocarului poporului. Nu mai vorbesc aici despre cazurile politice din ultimii nai – cazul Petrenco, cazul Ursachi, cu totrurarea familiei. Pot aduce o mulțime de exemple, în care n-am avut nicio reacție din partea avocatului poporului.

Asta în condițiile în care instituția pe care o conduceți este unica, învestită prin lege cu niște prerogative nemaipomenite – în orice timp, puteți accede în orice penitenciar, puteți intra la Procuratură, în fața DVS sunt deschise toate ușile.

Cazul primarului de Basarabeasca, caz exemplu de tortură. Această persoană a fost plasată primele trei zile în subsol – fără apă, fără mâncare. N-am auzit ceva raportări.

Vă referiți doar la penitenciare, dar care este poziția avocatului poporului în aceste cazuri?”, a întrebat la conferință directorul agenției OMEGA, Alexandr Petkov.

În replică, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului, Maria Bănărescu a declarat că ”mai întâi trebuie să fie demonstrată tortura”. Iar Mihai Cotorobai afirmă că ”nu a reacționat pentru că legea nu-i permite acest lucru”.  

”Avocatul poporului reacționează expres numai la adresările individuale ale persoanelor. Cand sunt de rezonanță, politice noi reacționăm”, s-a justificat Cotorobai.

Însă, potrivit lui Petkov, spre deosebire de Oficiul Avocatului Poporului, la 27 august 2016, Amnesty International a reacționat în doar două ore, iar avocatul poporului tace până acum, deși a trecut aproape un an: ”La 27 august 2016, Amnesty a reacționat în două ore, de la voi – nimic, deși a trecut aproape un an. Dar să mai luăm cazul din 24 aprilie 2016... V-am adus exemple de cazuri de rezonanță. Ați spus că sunteți receptiv la ceea ce scrie presa inclusiv și reacționați”.

”Unde ne permite legea – noi reacționăm, am reacționat. Nu numărăm pe ore. Numai în cazurile în care ne permite lege. Unde este deja intentat dosar penal, unde sunt examinate acțiunile persoanelor, eu deja gata, acolo sunt legate mâinile. Avocatul poporului nu se implică în politică. Petrenco s-a adresat – am fost la el, Filat s-a adresat – am fost la el. Platon – la fel, de câte ori deja. Noi ținem respectul legii. Dacă legea îmi permite măcar puțin spațiu pentru activitate – noi reacționăm”, se scuză Cotorobai.