Воскресенье, 20 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.62
  • USD: 16.63
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 18/16 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Societatea civilă și partidele de opoziție cer Parlamentul să retragă proiectul privind modificarea sistemului electoral

13:12 2017-06-20

Класс!Liderii mai multor organizații neguvernamentale și partide politice de opoziție au pregătit un Apel în adresa Parlamentului RM cu solicitarea ca proiectul privind modificarea sistemului electoral să fie retras.

După publicarea concluziei experților Comisiei de la Veneția privind inadmisibilitatea modificării sistemului electoral, propusă de PDM și PSRM, Consiliul civic ”Pentru Patria Liberă” a organizat la Chișinău o conferință întitulată: ”Sistemul electoral al Republicii Moldova: ieri, azi, mâine”.

În cadrul conferinței, liderii organizațiilor neguvernamentale și a partidelor politice de opoziție, experți, istorici, diplomați, au discutat inițiativa guvernării privind modificarea sistemului electoral și consecințele acesteia pentru Republica Moldova.

Participanții la dezbateri au dat aprecieri negative respectivei inițiative și au pregătit un Apel în adresa Parlamentului Republicii Moldova cu solicitarea a proiectul privind modificarea sistemului electoral să fie retras.

Comisia de la Veneţia (organul consultativ al Consiliului Europei) a oferit un aviz negativ proiectului de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova, inițiat de PDM și PSM prin care se urmăreşte introducerea unui sistem mixt.

Experţii în drept constituţional au atenţionat că la Chişinău ”nu există un consens larg” în favoarea acestei iniţiative şi că documentul conţine o serie de deficienţe, inclusiv riscul ca parlamentarii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interese de afaceri.

În plus, conform opiniei experţilor, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”.

Alte preocupări din avizul Comisiei de la Veneţia se referă la faptul că nu sunt stipulate criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru constituirea circumscripţiilor electorale pentru Transnistria şi pentru cetăţenii din străinătate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăţi reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament.

După avizul Comisiei de la Veneția, Președintele Parlamentului, finul oligarhului Plahotniuc și prim-vicepreședintele PDM, Andrian Candu a declarat că proiectul de modificare a sistemului electoral va fi adoptat în orice caz.

„Comisia de la Veneţia semnalează polarizarea subiectului şi recomandă să amânăm modificarea sistemului electoral. Noi ştim însă că în RM tot timpul este o polarizare şi aşa nu vom face niciodată nicio reformă. Societatea civilă şi o majoritate covârşitoare în Parlament îşi doreşte schimbarea sistemului. Sunt cele 850 de mii de semnături ale cetăţenilor care îşi doresc schimbarea sistemului. Dacă noi vom căuta un consens larg, în RM nu ar trebui niciodată să avem reforme”, a declarat Candu.